"Ocenjujem, da bo predlagani kandidat zaradi svojega znanja in bogatih izkušenj lahko v najkrajšem mogočem času začel opravljati funkcijo ministra za okolje in prostor ter tako uspešno nadaljeval in končal projekte, ki so predvideni v programu dela vlade v tem mandatu," je Pahor zapisal v vloženem predlogu. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik vlade Borut Pahor je izmed kandidatov za novega ministra, ki jih je predlagala stranka DeSUS, izbral Roka Žarnića, profesorja na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo, saj meni, da bo zaradi svojega znanja in izkušenj uspešno nadaljeval in končal projekte, ki so predvideni v programu dela vlade.

O kandidatu za novega ministra bo odločal državni zbor, še pred tem pa se mora predstaviti pristojnemu delovnemu telesu, parlamentarnemu odboru za okolje in prostor. Ta mora kandidata zaslišati najpozneje čez teden dni.

Če ga bodo poslanci potrdil, bo Žarnić na položaju ministra zamenjal predsednika stranke DeSUS Karla Erjavca, ki je pretekli teden odstopil, potem ko je Pahor na podlagi poziva Računskega sodišča v DZ vložil predlog za njegovo razrešitev.

SD ogorčen nad besedami Jelinčiča
Večina poslanskih skupin je v prvih odzivih na novega kandidata dejala, da bodo počakali na njegovo predstavitev in se šele potem odločili, ali ga bodo podprli. Negativno so se odzvali le v stranki SNS, v kateri po besedah Zmaga Jelinčiča Žarnića ne bodo podprli, ker je Hrvat.

Na te besede so se odzvali v SD-ju, kjer so ogorčeni: "Njegove izjave ocenjujemo kot šovinistične in menimo, da zanje ni nobenega opravičila." Jelinčič je po njihovih besedah žalil ne le kandidata za ministra in predsednika vlade, temveč tudi temeljne vrednote in ustavna načela, ki vsakomur v tej državi zagotavljajo varstvo človekovih pravic in svoboščin, brez kakršne koli diskriminacije.