Predsednik države v studiu Radia Slovenija. Foto: Radio Slovenija
Predsednik države v studiu Radia Slovenija. Foto: Radio Slovenija
Gostili smo predsednika države


S predstavniki poslanskih skupin se bo predsednik države Borut Pahor srečal ob koncu tega tedna ali v začetku prihodnjega, nobenega dvoma pa ni, da bo mandat najprej ponudil zmagovalcu volitev, predsedniku SDS-a Janezu Janši.
Povedal je, da se je z Janšo po volitvah neuradno srečal zato, ker se mu zdi prav, da je postopek čim bolj transparenten in ljudem razumljiv. "Če relativni zmagovalec volitev ne dobi priložnosti, kakšna je torej vrednost volilne zmage? Nikakršna," med drugim pravi Pahor, ki tudi meni, da je njegovo načelno stališče postalo problem, ko se je izkazalo, da je zmagal SDS.

Če pa iz pogovorov s predstavniki poslanskih skupin ne bo jasno, kdo bo imel večino, bo mandat poveril Janši. Na strankah pa je, da se medsebojno pogovarjajo in pridejo do oprijemljivega izida.
Med drugim je predsednik dejal, da ima nova koalicija možnosti za uspeh le, če bo imela jasen skupen političen cilj, če pa bo nastala proti nekomu ali samo zato, ker bo to edina možnost, da ne bo novih predčasnih volitev, potem lahko pričakujemo v naslednjih letih "velike težave".
Predčasne volitve naj bodo izhod v skrajni sili, sicer se devalvira voljo, ki so jo izrazili volivci.
Po njegovem mnenju bodo države EU-ja težko našle skupno rešitev begunske krize, kar je potrdil tudi izredni vrh Evropske unije o migracijah. "Če Evropska unija ne bo sposobna najti ustreznih politik, je dejstvo, da bomo priča drobljenju avtoritete EU-ja in krepitvi avtoritete posameznih držav," opozarja Pahor, ki obenem poudarja, da je Slovenija po letih krize zdaj v dovolj dobri kondiciji in pripravljena, da po mirni poti varuje svoje nacionalne interese.

Predsednik države je plakate z nacistično simboliko v Velenju ocenil kot "notorično kršitev pravil in zakona". Pozval je, naj organi pregona ukrepajo v skladu z zakonom.

Gostili smo predsednika države