27. april je državni praznik in dela prost dan. Foto: MMC RTV SLO
27. april je državni praznik in dela prost dan. Foto: MMC RTV SLO

Premier je v kratki poslanici poudaril, da je zgodovina najboljša učiteljica, in pozval, naj bo današnji dan "opomin, da složni, skupaj združeni Slovenci zmoremo premagati nepremagljivo". "Današnji dan naj nam služi kot vodilo, da pogled usmerjamo v prihodnost, tako kot so ga naši borci usmerjali leta 1941. Zacelimo rane preteklosti in skupaj soustvarimo svojo prihodnost. Skupaj zmoremo in znamo," je pozval. Državljanom je čestital ob državnem prazniku in zaželel lepe praznike.
"S ponosom in hvaležnostjo gledam na njihov zmagovit boj za svobodo in preživetje slovenstva," je zapisal.
Pahor: Razkol je mogoče zaceliti
Predsednik države Borut Pahor je praznik počastil z dnevom odprtih vrat v predsedniški palači. V nagovoru je Slovence pozval k spravi in premoščanju razlik glede dogodkov izpred sedmih desetletij. Takrat smo bili poleg partizanskega boja proti okupatorju priča revolucionarnemu in protirevolucionarnemu nasilju. Zlasti zaradi povojnega totalitarnega sistema in zunajsodnih pobojev je to v kolektivni zavesti pustilo močno sled. "Prepričan sem, da je ta razkol mogoče zaceliti, ne nazadnje imamo glede tega zgodovinsko izkušnjo. Slovenci namreč ne bi ustanovili lastne države, če v času osamosvojitve ne bi bilo narodne enotnosti," je še poudaril Pahor.

Državni praznik so v predsedniški palači počastili še z dvema vodenima ogledoma, pred palačo pa je ob tej priložnosti postrojena častna straža garde Slovenske vojske.

Slovenija se z današnjim dnevom upora proti okupatorju spominja ustanovitve Protiimperialistične fronte, pozneje preimenovane v Osvobodilno fronto slovenskega naroda (OF), ki je bila osrednja odporniška organizacija Slovencev v drugi svetovni vojni.

Državna proslava ob tem dnevu je bila že v sredo zvečer v Delavskem domu Trbovlje. Slavnostni govornik, predsednik DZ-ja Milan Brglez, je ob tem poudaril, da svoboda ni dana, ampak izbojevana. Ko svoboda je, pa je treba zanjo prevzeti tudi odgovornost, je dejal.

Kdo skrbi za množico partizanskih spomenikov
Večkratne preobrazbe dneva upora proti okupatorju
Pahor pozval k celjenju ran preteklosti
Kdo skrbi za množico partizanskih spomenikov
Večkratne preobrazbe dneva upora proti okupatorju
Pahor pozval k celjenju ran preteklosti