Pahorju ni uspelo najti kandidata. Foto: BoBo
Pahorju ni uspelo najti kandidata. Foto: BoBo
Janez Janša
Predsednik SDS-a, največje parlamentarne stranke, Janez Janša je predsednika republike Boruta Pahorja obvestil, da za zdaj ne obstaja potrebna večina za oblikovanje vlade. Foto: BoBo

Način delovanja v politiki, kjer konkurente napadaš, jih žališ prek svojih medijev, osebno, enostavno ne daje rezultata.

Židan

To je zanesljivo odgovornost, ki pa jo v tem trenutku v največji meri nosita Janša in Šarec.

Cerar

To oceno dajem na podlagi neuradne komunikacije, ki je potekala v zadnjih dneh med parlamentarnimi strankami. Skupni imenovalec te komunikacije je spoznanje, da si velika večina strank ne želi novih predčasnih volitev, že četrtih zapovrstjo.

Janša

Mislim, da bodo oblikovalci koalicije drugi krog začeli teči bistveno hitreje, sprintali pa bodo v tretjem krogu, ko bo treba na neki način oblikovati vlado, saj Slovenci in Slovenke pričakujejo, da se bo ustanovila vlada, da ne bomo šli na predčasne volitve.

Jurša
Kaj zdaj s sestavljanjem koalicije
Janša ni sprejel mandata za sestavo vlade

Po tistem ko je predsednik države Borut Pahor opravil pogovore z vodji poslanskih skupin in ugotovil, da nihče nima potrebne parlamentarne podpore, je ponudil kandidaturo relativnemu zmagovalcu volitev, predsedniku SDS-a Janezu Janši, ki pa je v pismu pojasnil razloge, zakaj soglasja h kandidaturi ne daje, so sporočili z urada predsednika republike.

Predsednik republike je opravil tudi pogovor s predsednikom LMŠ-ja Marjanom Šarcem, da bi uradno preveril, ali obstajajo možnosti, da do 23. julija pridobi potrebno parlamentarno podporo. Šarec je predsednika republike seznanil, da do 23. julija ne bo imel zagotovljene potrebne večine za izvolitev za predsednika vlade, so sporočili z urada.

Pahor bo o tem DZ uradno obvestil ob izteku 30-dnevnega roka, ki ga določa 225. člen poslovnika DZ-ja, to je v ponedeljek. Tako sta se dogovorila s predsednikom DZ-ja Matejem Toninom na njunem zadnjem uradnem srečanju 11. julija, da bi parlamentarne stranke pridobile dodaten čas za dogovor o oblikovanju nove slovenske vlade.

Janša: Morda večina v naslednjih tednih
Janša je Pahorja obvestil, da za zdaj ne obstaja potrebna večina za oblikovanje vlade, a vseeno dopušča možnost, da se takšna večina oblikuje v naslednjih tednih. "To oceno dajem na podlagi neuradne komunikacije, ki je potekala v zadnjih dneh med parlamentarnimi strankami. Skupni imenovalec te komunikacije je spoznanje, da si velika večina strank ne želi novih predčasnih volitev, že četrtih zapovrstjo," je zapisal Janša.

"Pokazalo pa se je tudi, da nekatere parlamentarne stranke vztrajajo pri obžalovanja vredni nedemokratični in nedržavotvorni drži zavračanja večinske volje volivcev in celo same kulture dialoga. K temu pomembno prispevajo različne neformalne interesne skupine, ki si želijo čim daljše obdobje brezvladja, čim večji nered v družbenih podsistemih in posledično seveda čim bolj šibko vlado. V neobvladljivi koaliciji velikega števila strank in šibki vladi vidijo garancijo za lastne koristi oziroma lažji dostop do davkoplačevalskih sredstev, deležev državnega premoženja prek obvladovanih DUTB-ja in SDH-ja in ohranitev svojih privilegijev in monopolov. Ker so te interesne skupine lastnice večine osrednjih medijskih hiš ali pa imajo nanje zaradi kapitalskih in drugih povezav pomemben vpliv, v javnosti načrtno spodbujajo (ne)kulturo izključevanja, kar dodatno otežuje oblikovanje stabilne vlade," je še pojasnil.

Po odstopu NSi-ja od pogajanj z LMŠ-jem se je Janša sešel s predstavniki NSi-ja, ločeno pa tudi s SNS-om. Po srečanju z NSi-jem so iz SDS-a sporočili, da "nerazrešeni razvojni in strukturni problemi zadnjega mandata k sodelovanju še posebej kličejo parlamentarne stranke, ki niso sodelovale v upravljanju države v obdobju 2014–2018".

Za zdaj ni znano, da bi bila še katera od preostalih strank pripravljena vstopiti v koalicijo s SDS-om.
Jurša: Sprint v tretjem krogu
Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je odločitev Janše predvideval, "saj mu ni uspelo oblikovati koalicije", kar da je bilo tudi pričakovati glede na izjave predsednikov strank takoj po volitvah. "Mislim, da bodo oblikovalci koalicije drugi krog začeli teči bistveno hitreje, sprintali pa bodo v tretjem krogu, ko bo treba na neki način oblikovati vlado, saj Slovenci in Slovenke pričakujejo, da se bo ustanovila vlada, da ne bomo šli na predčasne volitve," je poudaril Jurša.

Na vprašanje, kateri razplet je zdaj najverjetnejši, je Jurša odgovoril, da bi pred nekaj časa z gotovostjo trdil, da je to vlada šesterice strank pod vodstvom Šarca. "V tem trenutku pa preprosto ne vem več, kaj se bo dogajalo," je dejal Jurša, ki še vedno meni, da obstaja možnost za oblikovanje vlade okoli levice, ki bo ali večinska ali manjšinska s podporo neke druge stranke.

Glede na Janševe navedbe, da je njegova komunikacija s strankami pokazala pripravljenost za preseganje razlik med programsko različnimi strankami, je Jurša dejal, da se v DeSUS-u v teh dneh po njegovih informacijah z Janšo niso pogovarjali. Sam sicer meni, da se politiki morajo pogovarjati ne glede na stališča, ki jih zastopajo, a se po njegovih besedah DeSUS ne bi odzval na pogovore pri Janši, če bo ta še enkrat sklical krog pogovorov.

Jurša je tudi zatrdil, da pri morebitnem glasovanju v DZ-ju Janše ne bo podprl, ampak bo svoj glas dal koaliciji na levi sredini, če se bo ta oblikovala.

Na vprašanje, zakaj peterica strank ne želi v koalicijo niti na pogovore z Janšo, je Jurša odgovoril, da je problem v zgodovini. "Kakršen je bil v preteklosti odnos Janše do strank, takšen je tudi zdaj odnos strank do Janše," je pojasnil.
Bandelli: Koalicije očitno ni
Vodja poslanske skupine SAB-a Marko Bandelli je ugotovil, da "očitno koalicije ni". Ob tem pa je zagotovil, da "Stranka Alenke Bratušek dela in bo delala naprej". Napovedal je, da bodo prihodnji teden pripravili in predstavili zakon o upokojencih, ki so ga pripravljali dlje časa.
Židan: Janša žanje, kar je sejal v preteklih letih
Janša "žanje tisto, kar je sejal v preteklih letih svojega delovanja", je komentiral predsednik SD-ja Dejan Židan. Način delovanja v politiki, kjer konkurente napadaš, jih žališ prek svojih medijev, osebno, enostavno ne daje rezultata," je bil do Janše kritičen Židan. Ponovil je, da ima podporo SD-ja Šarec, in pričakuje, da bo ta pogovore tudi nadaljeval. Želi si tudi bolj jasnega stališča Levice, ali je tokrat pripravljena prevzeti odgovornost, kot je volivkam in volivcem obljubljala pred volitvami. Socialni demokrati pa si bodo, če bodo na pogovore povabljeni, aktivno prizadevali, da dosežejo soglasje, je napovedal.

Po Židanovih besedah so v dosedanje pogovore vložili veliko energije in časa ter bili pripravljeni tudi na kompromise v želji, da bi dokazali, da je možna vlada, ki ni enobarvna, in da se znajo v dobrobit državljanov pogovarjati prek političnih in ideoloških okopov.

Pri tem je spomnil, da imajo z NSi-jem na nekaterih področjih različna stališča, a so bili sposobni, da te razlike odmislijo in ne odpirajo ideoloških tem. Kot je dejal, so prišli do pogodbe, ki jo ocenjujejo skorajda kot usklajeno. "Če bo to osnova, da začnemo sestavljati vlado, bomo naredili nekaj koristnega za Slovenijo," je ocenil.

Priznal pa je, da je bila velika želja tudi njihovih članov, da se bolj pogovarjajo z Levico. A manjšinski vladi s podporo Levice ni naklonjen. Želel bi si, da vsak prevzame svoj del odgovornosti, je dejal in dodal, da je bila na primer ministrica za delo iz njihove stranke Anja Kopač Mrak deležna neutemeljenih kritik s strani Levice, sedaj pa bi lahko sami prevzeli to delovno mesto in pokazali, "kako se da bolj uspešno delovati v korist ljudi".

Morebitno povabilo k pogovorom, ki bi ga dobili od SDS-a, bi SD tudi v prihodnje zavrnili. Židan predvideva, da Janši ne bo uspelo zagotoviti ustrezne večine niti v drugem in tretjem krogu. Če pa bi nastala neka vlada na desni strani, in bi torej nekatere stranke ravnale drugače, kot so obljubljale pred volitvami, v SD-ju tega ne bodo problematizirali. V tem primeru bodo konstruktivna opozicija.

Očitno pa Židan razpleta ne pričakuje še prav kmalu, saj meni, da bosta med 20. in 23. avgustom verjetno "dve noči in dva dneva, ko bomo iskali rešitev, da ne pride do predčasnih volitev".
Cerar: Slovenija potrebuje učinkovito in stabilno vlado
"Sporočilo Janše, ki ga je podal danes, govori samo zase," je povedal predsednik SMC-ja Miro Cerar. Janša je namreč Pahorju sporočil, da v DZ-ju zaenkrat ne obstaja potrebna večina za oblikovanje stabilne vlade. Ob tem je ocenil, da obstaja še vedno določena možnost, da se takšna večina kljub vsemu oblikuje v naslednjih tednih. Cerar, ki kot predsednik vlade še opravlja tekoče posle, je dejal, da si želi, da bi tako, kot so "v zadnjih štirih letih zagotavljali stabilno politiko in tudi razvoj Slovenije, uspeli to narediti tudi v prihodnje".

Poudaril je, da SMC podpira "razvojno usmerjeno vlado, svobodomiselno vlado, ki bo stabilna", da se njihova stališča glede tega in tudi ostalega niso spremenila. SMC je namreč do zdaj sodeloval v pogovorih za sestavo koalicije z drugouvrščeno na volitvah LMŠ.

Cerar si želi, da bi vsi politiki razumeli, da delajo "zdaj vsi nekaj, kar mora biti v dobro naših državljank in državljanov, v dobro naše države in tudi vseh področij, na katerih naši ljudje delujejo".

Tako upa, da bo dovolj modrosti in premisleka, da bodo uspeli v prihodnjih tednih priti do stabilne razvojne vlade. "To je zanesljivo odgovornost, ki pa jo v tem trenutku v največji meri nosita Janša in Šarec," je dodal v izjavi medijem ob robu seje DZ-ja.

Glede navedb v Janševem pismu, da je komunikacija s strankami pokazala pripravljenost za preseganje razlik med programsko različnimi strankami, pa so v SMC-ju zatrdili, da oni niso tisti, ki so se z Janšo o tem pogovarjali.

Način delovanja v politiki, kjer konkurente napadaš, jih žališ prek svojih medijev, osebno, enostavno ne daje rezultata.

Židan

To je zanesljivo odgovornost, ki pa jo v tem trenutku v največji meri nosita Janša in Šarec.

Cerar

To oceno dajem na podlagi neuradne komunikacije, ki je potekala v zadnjih dneh med parlamentarnimi strankami. Skupni imenovalec te komunikacije je spoznanje, da si velika večina strank ne želi novih predčasnih volitev, že četrtih zapovrstjo.

Janša

Mislim, da bodo oblikovalci koalicije drugi krog začeli teči bistveno hitreje, sprintali pa bodo v tretjem krogu, ko bo treba na neki način oblikovati vlado, saj Slovenci in Slovenke pričakujejo, da se bo ustanovila vlada, da ne bomo šli na predčasne volitve.

Jurša
Kaj zdaj s sestavljanjem koalicije
Janša ni sprejel mandata za sestavo vlade