Aleš Zalar - znova (ali še vedno) je v središču dogajanja. Foto: MMC RTV SLO
Aleš Zalar - znova (ali še vedno) je v središču dogajanja. Foto: MMC RTV SLO
Bogdan Biščak
Po besedah Bogdana Biščaka trenutno ni vprašanje, ali Zares zaupa ministru Alešu Zalarju, temveč to, ali premier Borut Pahor zaupa pravosodnemu ministru in ali bosta lahko sodelovala. Foto: RTV SLO
Po Pahorjevi izjavi, da ga Zalar ni prepričal

Premier je po burnih odzivih na svojo izjavo, da ga pravosodni minister z dokazi zoper generalno državno tožilko ni prepričal, dejal, da je z ministrovim delom zadovoljen.

Poleg tega je Borut Pahor pojasnil, da četrtkova odločitev vlade, da zakon o državnem tožilstvu pošlje v presojo ustavnemu sodišču, ni bila odločitev proti Alešu Zalarju in da oba ministra iz vrst LDS-a (poleg Zalarja še vodja resorja za notranje zadeve Katarina Kresal) še vedno uživata njegovo podporo ter da Zalar nima nobenega razloga za odstop.


"V sporu sem moral posredovati"
Predsednik vlade je znova poudaril, da si želi, da bi bilo sodelovanje med Zalarjem in generalno državno tožilko Barbaro Brezigar boljše in da je kot ministrski predsednik moral posredovati, saj je spor med njima že prehajal v stanje, ki je bilo "neznosno". Ob tem je napovedal, da bo takoj, ko bodo za to izpolnjeni pogoji, skupaj z ministrom obiskal vrhovno državno tožilstvo.

Odzval se je tudi na izjavo poslanca svoje matične stranke SD Dušana Kumra, da skupaj s prvakom SDS-a Janezom Janšo ščiti generalno državno tožilko. Dejal je, da Kumer očitno ve nekaj, "česar sam ne vem". "Sam sem sicer vedno vesel, ko slišim nekaj, kar ni res, ker to pomeni, da imajo ljudje domišljijo in da niso domišljavi," je dodal.

Molk LDS-a, previdnost SD-ja in zgroženost Zaresa
Na drugi strani izjave Pahorja, da ga Zalar z argumenti za razrešitev Brezigarjeve ni prepričal, v LDS-u in na pravosodnem ministrstvu še ne komentirajo. V Zaresu pa so (še vedno) presenečeni, saj menijo, da je predsednik vlade na ta način ministru izrekel nezaupnico. Premier je s tem prevzel odgovornost za delo delo generalne državne tožilke, je po poročanju TV Slovenija dejala Darja Lavtižar Bebler (SD), vodja poslanske skupine Zaresa Cveta Zalokar Oražem pa je zatrdila, da se je Pahor prenaglil in se na ta način postavil v bran Brezigarjevi. "Želja, da bi vrhovno državno tožilstvo in pravosodno ministrstvo korektno sodelovala, je iluzija," je prepričana.

Tudi generalni sekretar Zaresa Bogdan Biščak je na novinarski konferenci, namenjeni vprašanjem sprejemanja zakonov o upravljanju s kapitalskimi naložbami države in o preoblikovanju Kada in Soda, dejal, da so ga Pahorjeve besede presenetile.

"Vprašanje je, ali Pahor zaupa Zalarju"
Zalar je po njegovih besedah napisal dolgo in temeljito analizo ravnanj in odločitev glede teh državne tožilke Brezigarjeve in take analize "ni mogoče kar spregledati, temveč jo je treba bodisi braniti ali pa ji oporekati z argumenti". Tako Pahorjevo izjavo označuje za prenagljeno, ki se "veže na že prej izraženo podporo Brezigarjevi". Tako tista kot ta pa nista "sloneli na jasnih argumentih".

Po Biščakovih besedah trenutno ni vprašanje, ali Zares zaupa Zalarju, temveč to, ali Pahor zaupa pravosodnemu ministru in ali bosta lahko sodelovala. Srečanja koalicije Zares ne bo zahteval, se ga pa bodo udeležili, če ga bosta zahtevala Pahor ali Zalar.

Opozicija: Zalar izvaja gonjo proti Brezigarjevi
Premier Borut Pahor je po četrtkovi seji vlade, na kateri je vlada v presojo ustavnemu sodišču poslala zakon o državnem tožilstvu, dejal, da ga argumenti, s katerimi je Zalar v poročilu in javnosti dokazoval domnevno nevestno in nezakonito delo Brezigarjeve, niso prepričali. Izrazil je tudi pričakovanje, da bosta Zalar in Brezigarjeva izboljšala medsebojne odnose in s tem okrepila zaupanje ljudi v institucije pravne države.

V Zaresu so Pahorjevo izjavo takoj označili kot nezaupnico ministru, opozicija pa Zalarjevo ravnanje za "gonjo proti Brezigarjevi".

Po Pahorjevi izjavi, da ga Zalar ni prepričal