"Vlada ima dolžnost na eni strani vzdrževati javnofinančno stabilnost, na drugi strani pa varčevanje hromi investicije. Če ni investicijskega ciklusa, ni gospodarske rasti. Pozorno bo treba spremljati širše okolje, da bi lahko sprejemali odločitve doma," pravi odhajajoči premier. Foto: MMC RTV SLO
Zavrnitev zlatega pravila ni tragična

Premier Borut Pahor, ki opravlja tekoče posle, je po seji vlade povedal, da bo pogodba Evropske unije, s katero želijo krepiti fiskalno disciplino, podpisana že čez slab mesec dni. Zato je pred Slovenijo veliko dela, če se želi "priključiti na ta val in ga sooblikovati", sicer bomo ostali le majhna država, ki se prilagaja.

Po njegovih besedah je namreč naša država po padcu pokojninske reforme izgubila precej časa in ga zato mora zdaj hitro nadomestiti. "Čas je pomembna kategorija v času gospodarske in evropske politične krize."

Potrebna bo večja finančna disciplina
Nova fiskalna pogodba EU-ja bo od držav članic zahtevala večjo javnofinančno disciplino, uvaja tudi zlato pravilo ter terja, da pogodbenice v nacionalno pravo uvedejo zavezujoča in trajno veljavna pravila, ki morajo vsebovati tudi avtomatski korekcijski mehanizem ob morebitnem odstopanju od cilja.

To naj bi v slovenskem primeru pomenilo dogovorjeno zlato pravilo, ki bi ga zapisali v ustavo, in sicer bi postavili mejo zadolževanja države. S tem so pred tedni na srečanju soglašali vsi predsedniki parlamentarnih strank. A se je ustavilo na odboru za finance, saj so poslanci nove koalicije izglasovali sklep, da zakon o javnih financah, ki ga je pripravila Pahorjeva vlada, ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Državo bodo lahko tudi tožili
Pahor to razume in pravi, da je zdaj naloga koalicije, da čim hitreje pripravi nov zakon. "To bo namreč pogodbena obveznost naše države." Po novi pogodbi bo namreč sodišče EU-ja imelo pristojnost za presojo ustreznosti izpolnitve obveze članic pri uvedbi fiskalnih pravil. Države lahko tudi tožijo pogodbenico, ki ni pravilno uvedla avtomatičnega korekcijskega mehanizma v svojo zakonodajo.

Zavrnitev zlatega pravila ni tragična