Predsednik republike se bo odločil, ali predlagati novega mandatarja še v tem sklicu parlamenta ali ne. Foto: BoBo
Predsednik republike se bo odločil, ali predlagati novega mandatarja še v tem sklicu parlamenta ali ne. Foto: BoBo
Janko Veber bo 7. aprila ustanovil svojo stranko Sloga. Foto: BoBo
Kdaj na predčasne volitve?

Državni zbor se je seznanil z odstopom predsednika vlade Mira Cerarja, s čimer je njemu in celotni vladi prenehal mandat. Predsednik republike Borut Pahor novega mandatarja ne namerava predlagati, od njegovih pogovorov z vodji poslanskih skupin pa je odvisno, kdaj bodo prihodnje parlamentarne volitve.
Tako predsednik republike kot poslanci imajo sicer možnost predlagati kandidata za novega mandatarja. Če mandatar ni izvoljen ali kandidata ne bo, pa predsednik republike razpusti parlament in razpiše predčasne volitve.
SMC skrbi sprejem določene zakonodaje
Vodja poslancev SMC-ja Simona Kustec Lipicer je po posvetu povedala, da je pogovor o optimalnem datumu volitev potekal ob vsebinah, ki jih želi DZ še sprejeti. S Pahorjem sta govorila o ključnih državotvornih vsebinah, ki jih je DZ odločen sprejeti še do konca mandata, vezane pa so zlasti na postopke v povezavi z implementacijo arbitražne odločbe ter na sprejemanje zakonodaje za zaščito NLB-ja. Poslanske skupine so se namreč v večini poenotile, da bi NLB zaščitile pred "plenjenjem" Hrvaške tudi z ustavnim zakonom, ki sta ga v parlamentarni postopek vložila SDS in NSi, stranke pa ga želijo še ustrezno preoblikovati.

Pahorju je tako Kustec Lipicerjeva prenesla stališče, da je treba pri iskanju optimalnega datuma volitev upoštevati najprej namen sprejemanja državotvorne zakonodaje, šele zatem strankarske želje. O konkretnem datumu pa se, kot je povedala, tokrat nista pogovarjala.
Kustec Lipicerjeva je na vprašanje, ali pričakuje, da bi lahko kdo iz SMC-ja, ki ne bo več kandidiral na volitvah, prispeval podpise pod predlog za novega mandatarja, odgovorila, da se bodo o vseh predlogih resno in odgovorno pogovorili. Je pa dodala, da se ji zdijo takšne muhe enodnevnice neodgovorno iskanje pozornosti.

SDS: Preiskovalne komisije še delajo
Predstavnik poslancev SDS-a Jože Tanko je izpostavil še delo preiskovalnih komisij in dejal, da bi bilo prav, da njihova poročila obravnava DZ. Po njegovem mnenju bo v tem času najbrž odprto tudi kakšno vprašanje glede neizvajanja arbitražnega sporazuma. "Tu se postavljajo nekatere dileme o tem, kaj je smiselno, ali ustrezne postopke predlaga Evropski komisiji vlada ali DZ. S temi stvarmi ni mogoče kar tako pohiteti," je ocenil Tanko.

Izpostavil je tudi, da skrajševanje rokov na minimum predstavlja težave za določen del volilnega telesa, "predvsem gre za glasovanja po pošti in tujino".
Tanko danes sicer ni konkretno napovedal, da bodo za dosego cilja, da bi bile volitve 10. junija, predlagali ali podprli kakšnega kandidata za novega mandatarja. Je pa poudaril, da obstaja ta možnost.

SD in DeSUS za čim prej
Medtem pa so v DeSUS-u in SD-ju za čim prejšnje predčasne volitve. Vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša je Pahorju predlagal, da jih izvedejo čim prej, 20. maja, "da ne bomo imeli države v nekem vakuumu". Navedel je besede predsednika, da se bodo na to temo morda še enkrat srečali, odvisno od tega, kaj se bo dogajalo v zvezi s predlogom za novega mandatarja.

Podobno se v SD-ju zavzemajo za to, da bi bile volitve 20. ali 27. maja. "Ni pošteno, da bi bili državljani na plečih političnih preračunavanj tako dolgo brez vlade," je po posvetu pri Pahorju ocenil vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han in dodal, da je treba demokratično čim prej na volitve, "se izmeriti, potem pa sestaviti novo ekipo". Po njegovem mnenju je možno tudi ustavni zakon glede NLB sprejeti v roku slabega meseca.

Je bil pa Han oster do SMC-ja. Po njegovih besedah je zanimivo, da bi bila največja vladna stranka, katere predsednik je odstopi s premierskega položaja, "zdaj državotvorna in reševala cel svet". To se mu zdi neresno. Prav tako je za neresno označil ravnanje SDS-a, ki "tri leta in pol ruši vlado", potem pa bi v zadnjih mesecih podaljševala čas do volitev.

Pahorju, ki kandidata za novega mandatarja ne bo predlagal, je Han predal podpise oz. zagotovilo svojih poslancev, da ne bodo prispevali podpisov za kateri koli predlog za novega mandatarja, kar se je nanašalo na pobuda Janka Vebra (več o tem spodaj).

Veber se ponuja
Nepovezani poslanec Janko Veber je sporočil, da je pripravljen sprejeti kandidaturo za mandatarja, če mu bo le uspelo zbrati 10 poslanskih podpisov. Za to potezo se je odločil, ker želi v vmesnem obdobju "preprečiti razprodajo Slovenije".

"Predsednik vlade je danes vrnil mandat, in ker ima v Sloveniji oblast ljudstvo, kot izvoljeni predstavnik ljudstva izjavljam, da sprejemam to ponudbo. Obljubljam, da bom opravljal to vlogo bistveno bolje kot on," je povedal Veber.

Na pogovore s Pahorjem sicer ni bil vabljen.
Kot je dodal, ni nobene potrebe, da bi Slovenija ostala v položaju, kakršen je nastal v tem trenutku. "Bistveno bolje bi bilo odpeljati ta mandat do konca, ker se je tako ali tako bližal rok rednih volitev," je povedal.

Na parlamentarne volitve se bo Veber podal s stranko Sloga, ki bo ustanovljena 7. aprila. Kot je poudaril, želijo prevzeti vodenje države na način, da bo ljudstvo vedelo, da ima oblast in da brez soglasja ljudstva ni mogoče razprodajati ali uničevati skupne lastnine.

Kdaj na predčasne volitve?