Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Pahor je v oddaji Studio ob sedemnajstih na Radio Slovenija vladne ukrepe v boju proti širitvi novega koronavirusa označil za ustrezne. Slovenija je po njegovih besedah lahko ponosna, saj je med državami, ki spopad s krizo uravnavajo razmeroma enotno – ob sodelovanju stroke in politike ter ob neverjetnem razumevanju ljudi. Želi pa si, da ozračje sodelovanja med opozicijo in koalicijo ne bi popustilo, saj čas potrebnega sodelovanja po njegovem mnenju šele prihaja.

O primernosti preiskovalne komisije in interpelacije

Na vprašanje o primernosti napovedi ustanovitve preiskovalne komisije in interpelacije zoper ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška v obdobju potrebe po okrepljenem sodelovanju je Pahor odvrnil, da je tudi pri tem treba tehtati sorazmernost. Kot je dejal, smo v posebnih zdravstvenih, gospodarskih in socialnih okoliščinah, ko imajo vsi odločevalci "zares stresne trenutke" in ko se je treba osredotočati na reševanje teh vprašanj.

V okviru sorazmernosti in osredotočenosti je treba po njegovih besedah presojati tudi odločitev o interpelaciji. "Nobena ustavna pravica zaradi razmer ni formalno vzeta in tudi ne sme biti." So pa ljudje po njegovih besedah pametni in bodo znali oceniti, kdo je v tem obdobju s svojimi ravnanji dokazal, da se je odločal pravilno in skrbel za interese skupnosti, in ne za lastne interese.

Pahor je do pozivov k rahljanju omejitvenih ukrepov za preprečevanje širjenja virusa zadržan oziroma konservativen, kot se je izrazil. Če bi popustili prehitro in bi se virus vrnil, bi to oslabilo zaupanje v ukrepe, obenem pa bi morali morda uporabiti še radikalnejše ukrepe od sedanjih.

Predsednik republike je podrobneje pojasnil tudi svoje pritrdilno stališče do potrebe po aktivaciji dodatnih pooblastil vojski na slovensko-hrvaški meji. Priznal je, da trenutno ni zaznati povečanega prehajanja državne meje, obenem pa izrazil prepričanje, da bo s popuščanjem ukrepov omejevanja gibanja sledilo tudi povečanje nezakonitih prehodov meje. Kot je dejal, gre za preventiven ukrep, saj si ne želi, da bi se v Sloveniji stopnjevale zdravstvena, gospodarska, socialna in še prebežniška kriza.

"Spodrsljaj" depeše

Pahor se je dotaknil tudi pisma, ki ga je slovenska vlada poslala Svetu Evrope v odziv na opozorila o stanju novinarstva v Sloveniji. Dejal je, da je šlo "za spodrsljaj". Ocena, zapisana v odzivu, je po njegovem mnenju "zelo robata, zelo ultimativna, kdo bi rekel, da tudi pristranska". Spodrsljaj pa je v tem, da si je vlada oziroma urad vlade za komuniciranje v njenem imenu to privoščila v trenutku, ko "je morala pričakovati, da bo tako ultimativna, stroga ocena" medijske krajine gotovo naletela vsaj na razdelitev javnega mnenja, je pojasnil.


Celoten pogovor s predsednikom republike Borutom Pahorjem v Studiu ob 17ih:

Pogovor s predsednikom države