Premier Borut Pahor kandidaturo Branka Masleše podpira. Foto: MMC RTV SLO
Premier Borut Pahor kandidaturo Branka Masleše podpira. Foto: MMC RTV SLO
falcon
Pregrešno draga jeklena ptica je državo stala 20 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Vlada o Falconu, izjava Jelušičeve, prevzem Triglava
Vlada o Nacionalnem reformnem programu

alcona ne bodo prodala pod 16,3 milijona evrov, in podprla Zalarjevo izbiro Masleše za predsednika vrhovnega sodišča.

Premier Borut Pahor je povedal, da programa danes niso obravnavali in sprejeli, temveč so si to opravilo pustili za petek, na čas po sestanku s predstavniki parlamentarnih strank, predsednikoma DZ-ja in države ter evropskimi poslanci. Z reformnim programom vlada opredeljuje korake za ureditev javnih financ, kar je od nje zahteval Bruselj.
Začenja se iskanje novega lastnika falcona
Vlada je sprejela tudi predlog objave javnega razpisa za prodajo vladnega letala falcon. Po oceni sodnega cenilca je bilo letalo 10. junija letos vredno 16,2 milijona evrov, za njegovo prodajo pa se je vlada odločila, ker želi s premičnino ravnati preudarno in ker želijo pridobiti najugodnejšo ponudbo, je pojasnila obrambna ministrica Ljubica Jelušič. Poudarila je, da ga pod ceno 16,3 milijona evrov ne nameravajo prodati.
Ponudnik bo dolžan plačati varščino, ki znaša 10 odstotkov ponujene kupnine. Datum, do katerega bodo zbirali ponudbe, v tem trenutku še ni znan. Če kupca ne bo, bo vlada izvedla novo cenitev in se odločila, kako naprej.
Podala je tudi oceno škode, ki so jo na državnih cestah in železnicah povzročile septembrske poplave. Škoda po prvih ocenah znaša 19,3 milijona evrov, od tega je za 16,4 milijona evrov škode na državnih cestah. Znesek je tako presegel zakonsko določeno mejo, ki za sanacijo predvideva tudi uporabo proračunskih sredstev, je dodala Jelušičeva.

Pahor o Masleši: Sčasoma bomo ugotovili, kaj je res
Tema novinarske konference je bilo tudi domnevno sporna kandidatura Branka Masleše za mesto predsednika vrhovnega sodišča. Premier Borut Pahor je dejal, da še ni bilo kandidata, ki bi imel podporo tako občne seje kot Sodnega sveta, zato ministra Zalarja pri njegovi izbiri podpira in predlaga, da vrhovno sodišče tako končno le dobi predsednika.

O očitkih zoper Malešo je dejal, da za kandidata za omenjen položaj ne more biti nič slabšega, če bi se te trditve izkazale za pravilne. Sčasoma naj bi se kritike in ugovori razčistili in "bomo ugotovili dejansko stanje", je dejal Pahor.

NLB: Pahor še vedno podpira prihod tretjega partnerja
Premier Borut Pahor je govoril tudi o stanju v NLB-ju in dejal, da po sredni objavi najnovejše četrtletne izgube NLB-ja ocenjuje, da bi bil prihod tretjega partnerja v največjo slovensko banko koristen. "Povedal sem že, da sem osebno naklonjen prihodu tretjega partnerja, ki bi prinesel nove bančne produkte, a sprejel pogoja slovenske vlade; to je, da bi država obdržala kontrolni delež v NLB-ju in da bi bil to dolgoročen lastnik, ki ne bi imel špekulativnih namenov," je dejal Pahor.

Vlada o Falconu, izjava Jelušičeve, prevzem Triglava
Vlada o Nacionalnem reformnem programu