Pravkar začeti postopek prenosa vseh žrtev v spominski park Dobrava bo trajal 17 mesecev. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Pravkar začeti postopek prenosa vseh žrtev v spominski park Dobrava bo trajal 17 mesecev. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Sprava je mogoča le tedaj, če smo pripravljeni odpuščati, priznati resnico, pa če je še tako boleča, težka in obremenjujoča. Samo resnica osvobaja,

Stanislav Lipovšek, celjski škof
Huda Jama, rov Barbara, prenos posmrtnih ostankov
Prenos iz rova Barbara. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Prenos žrtev iz Hude jame
Posmrtni ostanki iz Hude Jame na poti v Maribor

Na željo civilnih združenj, ki zastopajo svojce žrtev, so na prostoru pred rovom Barbara v Hudi Jami pri Laškem pripravili žalno slovesnost z verskim obredom, ki običajno poteka na domu pokojnika ali pri mrliški vežici na pokopališču.

Slovenija je začela reševati enega najbolj dramatičnih zgodovinskih izzivov, je ob tem dejal predsednik države Borut Pahor. "Čaka nas še veliko pogovorov, zaupanja in vere v ta skupni napor, da bomo enkrat končno rekli, da so vsi naši mrtvi pokopani in da uživajo mir," meni Pahor.

Lipovšek: Samo resnica osvobaja
To je pomemben korak na poti sprave in urejanja našega odnosa do žrtev medvojnih in povojnih pobojev, je povedal celjski škof Stanislav Lipovšek. Poudaril je, da gre za spravo z našo preteklostjo, saj ne moremo graditi varne in srečne sedanjosti ter prihodnosti, ne da bi poskrbeli za resnično spravo s preteklostjo. "Sprava je mogoča le tedaj, če smo pripravljeni odpuščati, priznati resnico, pa če je še tako boleča, težka in obremenjujoča. Samo resnica osvobaja," je prepričan Lipovšek, ki je dodal, da množica kosti v Hudi Jami pretrese v dno duše.
Pokop 27. oktobra
Posmrtne ostanke iz kostnice v rovu Barbara bodo 27. oktobra pokopali v Spominskem parku Dobrava pri Mariboru. Pogrebne slovesnosti se bodo med drugim udeležili Pahor in predstavniki Cerkve.

17 mesecev
Izvedba izkopa, prenosa in pokopa vseh posmrtnih ostankov 3.000 žrtev je predvidena v 17 mesecih od začetka in naj bi bila končana do konca prihodnjega leta. Kot so navedli v kabinetu predsednika republike, se bo s tem končalo dejavno urejanje zelo občutljivega področja slovenske zgodovine. Tako bo po njihovih navedbah izpolnjena odgovornost države, ki mora poskrbeti za civilizacijski pokop žrtev vojne in povojnih pobojev. S številnimi koraki na poti do tega cilja je bil prav v zadnjih letih dosežen velik napredek.

Pripravo potrebnih pravnih podlag in dokumentov, ki so omogočili začetek dokončne ureditve vojnega grobišča rova Barbara v Hudi Jami ter zagotovili "primeren, dostojen in spoštljiv pokop žrtev", je vodilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Pri tem so sodelovali in se usklajevali strokovnjaki različnih področij, vladna komisija za reševanje vprašanj prikritih grobišč, organi lokalne samouprave ter druge organizacije. V postopkih je aktivno sodeloval predsednikov urad, s komisijo pa se je večkrat srečal tudi Pahor.Sprava je mogoča le tedaj, če smo pripravljeni odpuščati, priznati resnico, pa če je še tako boleča, težka in obremenjujoča. Samo resnica osvobaja,

Stanislav Lipovšek, celjski škof
Prenos žrtev iz Hude jame
Posmrtni ostanki iz Hude Jame na poti v Maribor