V jašku Barbara rova naj bi se skrivali ostanki še tisočev pomorjenih ljudi. Foto: MMC RTV SLO
V jašku Barbara rova naj bi se skrivali ostanki še tisočev pomorjenih ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Dobrava
Spominski park Dobrava. Foto: BoBo/Miloš Vujinovič

Na željo civilnih združenj, ki zastopajo svojce, bodo na prostoru pred Barbara rovom v Hudi Jami pripravili žalno slovesnost z verskim obredom, ki običajno poteka na domu pokojnika ali pri mrliški vežici na pokopališču.
Pietetne slovesnosti se bo poleg predsednika države Boruta Pahorja udeležila tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, obred pa bo vodil celjski škof Stanislav Lipovšek, so v četrtek sporočili iz urada predsednika republike.

Posmrtne ostanke iz kostnice v Barbara rovu bodo 27. oktobra pokopali v Spominskem parku Dobrava pri Mariboru. Pogrebne slovesnosti se bodo med drugim udeležili Pahor in predstavniki Cerkve.

Proces naj bi trajal 17 mesecev
Izvedba izkopa, prenosa in pokopa vseh posmrtnih ostankov je predvidena v 17 mesecih od začetka in naj bi bila končana do konca prihodnjega leta. S tem se bo končalo aktivno urejanje zelo občutljivega področja slovenske zgodovine in tako bo izpolnjena odgovornost države, ki je dolžna poskrbeti za civilizacijski pokop žrtev vojne in povojnih pobojev. S številnimi koraki na poti do tega cilja je bil prav v zadnjih letih dosežen velik napredek, so zapisali v predsednikovem uradu.

Pripravo potrebnih pravnih podlag in dokumentov, ki so omogočili začetek dokončne ureditve vojnega grobišča Barbara rov v Hudi Jami ter zagotovili "primeren, dostojen in spoštljiv pokop žrtev", je vodilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, pri tem so sodelovali in se usklajevali strokovnjaki različnih področij, vladna komisija za reševanje vprašanj prikritih grobišč, organov lokalne samouprave in drugih organizacij. V postopkih je dejavno sodeloval predsednikov urad, s komisijo pa se je večkrat srečal tudi Pahor.

Povezanost s Teharjami
Dela v prihodnjih mesecih bodo potekala predvidoma v naslednjih fazah, in sicer v ponedeljek prenos posmrtnih ostankov iz kostnice v rudniku, 27. oktobra pokop v Spominskem parku Dobrava. Pripravili bodo tudi končno spominsko slovesnost za vse žrtve na Teharjah, ki je od svojcev žrtev sprejeti kraj spomina na trpljenje in žrtve. V načrtu so tudi priprava poročila o izvedbi in ugotovitvah analiz in priprava predloga komisije za celostno ureditev enotnega muzejskega kompleksa, ki bo simbolno povezoval Teharje in Hudo Jamo, ter ureditev območja rudnika po opravljenih delih, so zapisali v uradu predsednika republike.