Pahor obiskal Muslimanski kulturni center v Ljubljani

Ta se je predsedniku republike, ki je danes prvič obiskal džamijo, zahvalil za njegovo podporo pri njeni gradnji.

Mufti je v izjavi za medije ocenil, da Pahor razume kontekst družbe in države. V Islamski skupnosti Slovenije so zadovoljni, da so imeli v obdobju gradnje džamije priložnost sodelovati najprej z njim kot premierjem, pozneje pa tudi z njim v vlogi predsednika republike.

Spomnil je njihovo srečanje leta 2013, ko so "samo sanjali dan, ko bomo dočakali tako lep, izjemen objekt v Sloveniji". Danes je ta cilj uresničen, na objekt pa smo po njegovih besedah lahko ponosni tako v Islamski skupnosti v Sloveniji kot v širši družbi.

Tudi Pahor se je spomnil njunega tedanjega pogovora, ko je izpostavil, da so muslimani del tega območja skupaj z njihovo vero že 100 let, pa tudi o tem, da to sploh ne bo prva džamija v Sloveniji. Pred več kot 100 leti je namreč stala že v Logu pod Mangartom, a je bila po prvi svetovni vojni porušena.

Poudaril je, da je bil izgradnji džamije vedno naklonjen, ob današnjem prvem obisku pa je ocenil, da gre za čudovit objekt. "Sem zelo ponosen, da je v slovenski prestolnici, da je v njenem središču, da je tako dobro sprejet med našimi ljudmi. Upam, da vam dobro služi," je povedal.

Muftiju se je ob tej priložnosti zahvalil za njegovo "strpno držo". Dostikrat se je bil namreč dolžan odzvati na znake nestrpnosti, ki so bili povezani bodisi z nacionalnimi bodisi z verskimi razsežnostmi. "Ugotovila sva, da verski dialog, politični dialog in institucionalni dialog v Sloveniji dobro poteka, a da lahko storimo zanj še več.

Predvsem pa moramo po Pahorjevih besedah kot ljudje z različnimi identitetami skrbeti za občutljivost na ranjen ponos in dostojanstvo drugega. "Šele ko se vživimo v bolečino drugega, bodo tudi drugi razumeli skrb za naše dostojanstvo. To vzajemnost moramo kot razvita družba razumeti in jo posvojiti," je še dejal.