Janez Janša (SDS) vidi rešitev iz trenutnega položaja v predčasnih volitvah. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Janez Janša (SDS) vidi rešitev iz trenutnega položaja v predčasnih volitvah. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
borut pahor
Borut Pahor se ne namerava ozirati na očitke opozicije. Foto: MMC RTV SLO
Janša za predčasne volitve

"Predsednik vlade Borut Pahor se je v svojem imenu in v imenu vlade na današnjo izjavo Janeza Janše odzval z oceno, da se vlada pri svojem delu tudi vnaprej ne namerava ozirati na tovrstne ocene opozicije, ki verjetno temeljijo na trenutnih raziskavah javnega mnenja. Vlada bo še naprej ostala zavezana izvajanju temeljitih strukturnih reform. Z njimi bo dosegla dolgoročno stabilizacijo javnih financ, ohranila socialno povezanost in hkrati Slovenijo uvrstila med najbolj razvite in uspešne države Evropske unije. Opozicija ima pravico do svojega mnenja in prizadevanj za predčasne volitve, a teh se vlada ne boji; na koncu bodo o njeni uspešnosti v vsakem primeru odločili volivci," so se na Janševe kritike odzvali v kabinetu predsednika vlade.

Predsednik SDS-a Janez Janša je na novinarski konferenci namreč predstavil svoj pogled na razmere v državi po dveh letih Pahorjeve vlade.

Po njegovem mnenju sta minili že dve tretjini produktivnega mandata trenutne vlade, ki ju je ocenil kot izgubljen čas za Slovenijo. Kot pravi Janša, premier Borut Pahor gospodarski krizi ni kos, pri tem pa naj bi govoril o reformah več kot vsi njegovi predhodniki, "izvedel pa ni niti ene".

"Doživeli smo rdeči in oranžni kadrovski cunami"
"Ni bilo stvari, ki je ne bi obljubil, in ni bilo stvari, s katero se ne bi vnaprej pohvalil. Ne najdemo pa nobene obljube, ki bi vzdržala. Prva takšna je bila nova kadrovska politika, namesto katere smo doživeli rdeči in oranžni kadrovski cunami," pojasnjuje vodja največje opozicijske stranke.

Največjo težavo trenutne vlade vidi v popolni nekompetentnosti pri reševanju težav. Dolg države se je po njegovih besedah v prvi polovici mandata podvojil, ob tem pa naj bi vlada najela več posojil kot vse prejšnje vlade skupaj.

"Slovenija 'caplja' med recesijo in stagnacijo"
Janša meni, da je izostala tudi politika ustvarjanja novih delovnih mest, ki bi nas pripeljala iz krize. Namesto tega smo po njegovem dobili politiko izjemnega povečanja socialnih transferjev, ki pa je uspešna le kratkoročno. "Medtem ko drugi ugotavljajo gospodarsko rast, Slovenija "caplja" med recesijo in stagnacijo," je prepričan.

Janša zatrjuje, da je vlada neučinkovita pri pomoči domačemu gospodarstvu in liberalizaciji gospodarskega okolja. Upoštevala naj ne bi niti nasvetov iz gospodarstva niti protikriznih ukrepov, ki jih je predlagala opozicija.

"Pritisk na povečanje števila brezposelnih enormen"
"Oktobra letos je bilo v Sloveniji rekordnih 5.600 podjetij z blokiranim tekočim računom, saj nimamo nujno potrebnega učinkovitega bančnega sistema, ki bi ga vlada morala sanirati že v prvi fazi spopadanja s krizo. Pritisk na povečanje števila brezposelnih je zato enormen," opozarja.

Janša se je med drugim dotaknil tudi pravosodja, katerega neučinkovitost je po njegovem prišla najbolj do izraza v nedavni aferi Satex, izid katere je zaradi nedelovanja "ali pa še česa hujšega" oprostilna sodba. Spomnil je tudi na sporno imenovanje predsednika vrhovnega sodišča in na afero bulmastifi. "Slovenija je postala karikatura pravne države," je prepričan.

"Vlada je povozila socialni dialog"
Vladi je po Janševih besedah prav tako popolnoma povozila socialni dialog, "in to v razmerah, ko ima politično naklonjene sindikate. Če ne bi bilo tako, bi se zagotovo srečevali z množičnimi protesti".

Prvak SDS-a zato predlaga, da se v državi sproži široka družbena razprava, "ki je do zdaj izostala" in ki bi na podlagi konsenza pripeljala do sprememb oz. predčasnih volitev, kar bi izvoljeni vladi prineslo novo legitimnost, "če ne želimo, da bi bila Slovenija čez dve leti v brezizhodni situaciji".

Prepričan je še, da Pahor ne bo dočakal konca madata, tudi če ga koalicija bo. Meni, da se lahko zgodi rekonstrukcija vlade, ki bi bila "slepilni manever za državljane", po kateri bi bili za vse težave krivi Pahor in prejšnje vlade, koalicija pa bi se s tem oprala krivde za nastali položaj.
Borut Sajovic: To so Janševi populizmi
"Janševe izjave nisem videl, vendar vem že vnaprej, kakšne so. Enostavno sam negativizem in destruktivizem namesto konstrukuktivnega sodelovanja pri resničnih reformah, kot so pokojninska, zdravstvena in reforma trga dela. Daje prednost populizmu in nabiranju točk. Pregledal sem tudi njihove protikrizne ukrepe in se z njimi kot član odbora za finance ukvarjal kar nekaj časa. So ljudem všečni, niso pa ukrepi, ki bi Slovenijo potegnili iz krize," je komentiral vodja poslanske skupine (PS) LDS Borut Sajovic.

Razloge za predčasne volitve ne vidi tudi podpredsednik SD-ja in prometni minister Patrick Vlačič. Kot meni, je stanje v državi dobro. Pri tem je za TV Slovenija izpostavil, da imamo v Sloveniji eno najnižjih brezposelnosti v Sloveniji.
Jelinčič: Ta vlada je naredila veliko ... slabega
Po drugi strani pa predsednik SNS-a Zmago Jelinčič meni, da imamo na oblasti liberalno neokomunistično vlado, ki "ne da ni nič naredila, naredila je veliko slabega in državo pelje v propad". Kar se tiče predčasnih volitev, pa Jelinčič meni, da jih je po naši zakonodaji praktično nemogoče izvesti. Prav tako po njegovih besedah trenutno v državi ni nikogar, ki bi vodenje sploh prevzel, nova vlada pa bi bila kriva tudi za vse napake te vlade. Tako moramo do leta 2012 stisniti zobe, končuje Jelinčič.
Žnidaršič: Predčasne volitve niso rešitev
Vodja poslanske skupine Solidarnost Franc Žnidaršič meni, da predčasne volitve niso realna rešitev, a vlada mora z vso resnostjo, ki jo je do zdaj manjkalo, peljati reforme naprej.
Po drugi strani Jakob Presečnik iz poslanske skupine SLS-a meni, da bi bile predčasne volitve v teh razmerah najboljša rešitev, vendar so možnosti za njihovo uresničitev v tem trenutku praktično nične. Dodaja, da bi bila druga možnost temeljita rekonstrukcija vlade, o čemer pa prav tako dvomi. "Lahko se zgodijo manjše spremembe, česa dramatičnega pa ne gre pričakovati," je končal.
Za komentar smo prosili tudi Cveto Zalokar Oražem iz Zaresa ter Joška Godca iz DeSUS-a, vendar nista imela časa oz. želela komentirati.

Janša za predčasne volitve