Po nekaj dneh ugibanj je novica o koncu sodelovanja potrjena vsaj z ene strani. Foto: EPA
Po nekaj dneh ugibanj je novica o koncu sodelovanja potrjena vsaj z ene strani. Foto: EPA
Rupla na MZZ-ju čaka delovno mesto na ravni veleposlanika. Foto: MMC RTV SLO
Rupel in Pahor: Sporazumna prekinitev

Kot je dejal Pahor, njuno sodelovanje ni izpolnilo pričakovanj. Povedal je še, da se Rupel vrača na svoje nekdanje delovno mesto, ministrstvo za zunanje zadeve, kjer ga čaka delovno mesto na ravni veleposlanika.

Kot je znano, je odvetnik Dimitrija Rupla pred kratkim zanikal njegov odhod z mesta posebnega premierjevega odposlanca za zunanje zadeve, kljub temu pa Pahor vztraja, da je bila odločitev sporazumna. Kot neprimerno je premier ocenil zlasti Ruplovo pismo notranji ministrici Katarini Kresal, v katerem je Rupel zahteval ustavitev postopka v zadevi uporabe službenega vozila zunanjega ministrstva za zasebne namene njegove soproge Marjetice Rupel.

Pismo opremljeno z glavo premierjevega kabineta
Pahor je v zvezi s tem povedal, da ga nič manj od vsebine pisma ni zmotilo dejstvo, da je bilo Ruplovo pismo opremljeno z glavo kabineta predsednika vlade. "Vendar je to povod, razlog da sva prišla skupaj do zaključka; da je korektno in koristno sporazumno prenehati sodelovanje, pa je dejstvo, da pravzaprav niso bili od vsega začetka vzpostavljeni pogoji, da bi opravljal tisto delo, za katerega sva se odločila, da bova sodelovala," je poudaril premier in dodal, "to je, da bi ob potrebni diskretnosti lahko opravljal pomembne misije v imenu predsednika vlade."

Pahor sicer še zmeraj meni, da je ustrezno, da ima premier svetovalca za zunanje zadeve.

Rupla ščiti zakon o javnih uslužbencih
Po ugotovitvah pravnih strokovnjakov Rupla ščiti zakon o javnih uslužbencih, je poročal Radio Slovenija. Če Rupel ne bo privolil v premestitev, bo moral premier Pahor tako navesti ustrezne razloge, zakaj zanj v njegovem kabinetu ni več prostora oziroma pokazati, da obstaja potreba po novem uslužbencu na MZZ-ju. Pahor je sicer zatrdil, da mu je Rupel možnost odhoda s položaja ponudil sam v primeru, da bi premier ocenil, da ne more opravljati svojega dela, vendar doslej predloga ni sprejel.

Kresalova: Koalicija lažje diha
Ruplov odhod je že komentirala predsednica LDS-a Katarina Kresal, ki je dejala, da "koalicija zdaj precej lažje diha". Na vprašanje, ali meni, da bi se zadeva lahko končala drugače, če ne bi bila deležna tolikšne medijske pozornosti, je odgovorila, da bi po prejemu Ruplovega pisma v vsakem primeru zahtevala, da premier razmisli o njegovi primernosti za kabinet.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec pa je v zvezi z odhodom dejal le, da so ga v stranki že prej napovedovali.

E. S.

Rupel in Pahor: Sporazumna prekinitev