Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)
Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)

Predsednik republike Borut Pahor je v govoru spomnil na dogodke pred 30 leti, ko je predsednik tedanje skupščine France Bučar razglasil izide plebiscita in ugotovil, da je Slovenija samostojna in neodvisna država. Takrat si nihče ni mogel misliti, kaj se bo zgodilo v letu po tem, je dejal predsednik. "Smo pa vedeli, da si lahko zaupamo, da sodelujemo, da bomo v takem načinu našli odgovore na vsa vprašanja. In smo tudi jih," je navedel.

Sodelovanje politike je bilo po njegovih besedah torej tisto, ki je v "tistih turbulentnih časih" dajalo moč slovenskemu ljudstvu, da je prestalo težke čase. Kljub razlikam in sporom v politiki je ta namreč "v najusodnejšem trenutku leta 1990 spoznala, da lahko vodi narod naprej samo, če poskuša te razlike minimizirati, če zgradi čez njih most in sodeluje".

To je po njegovih navedbah tudi storila, ko je 6. decembra 1990 podpisala sporazum o skupnem nastopu na plebiscitu. In takega spoznanja si želi za slovensko politiko tudi v prihajajočem letu. Opomnil je, da se končuje leto, "ki je bilo za marsikoga grenko in zahtevno, številne je pahnilo v tesnobo, številni so izgubili življenje". "Borili smo se, kolikor je bilo mogoče," meni Pahor, prepričan pa je, da bi nam šlo še bolje, če bi bilo več sodelovanja.

30-letna Lendavčanka o 30. obletnici plebiscita

Novo leto bi lahko bilo čudovito

Opozoril je, da vstopamo v novo leto, ki bi lahko bilo čudovito, dobili smo prvo pošiljko cepiva, ki bo naredilo konec zdravstvenemu delu krize, "a bodo ostale gospodarske in socialne stiske, v polovici prihodnjega leta bomo predsedovali Svetu EU-ja". "Ali ni to dovolj velik razlog, da politika na prehodu leta ugotovi, da ljudje potrebujejo enotnejšo politiko, ki je sposobna sodelovati ob vseh razlikah, ki vladajo med nami," se je vprašal Pahor.

Po njegovem mnenju večina v Sloveniji želi, da "dva tabora, ki sta postala prevladujoča in sta šla bolj vsaksebi, kot bi si želeli, bolj sodelujeta med seboj, da najdeta mostove in prav skozi to enotnost in sodelovanje dasta voditeljsko moč, samozavest in tudi ponos, ki ga potrebujemo, da bi se prebili skozi te zahtevne čase".

Osebno misli, da bo prihodnje leto, kolikor bo še vedno težko in zahtevno, imenitno. "Naj bo politika za zgled, naj na začetku leta poskuša doseči dogovore, sporazume, sodelovanje, ki bo dalo ljudem pravi vtis, da se rojeva nova moč v prihodnjem letu," je dejal. Prepričan je, da zdaj potrebujemo "politično voljo in znanje ter kompromisno pot, ki pelje naprej".

Na koncu je spomnil na izrek, ki velja tudi za majhen slovenski narod: "Enotni obstanemo, razklani propademo." "Bodimo torej danes, ko se spominjamo 30. obletnice razglasitve izidov plebiscita, tudi nekoliko vzneseni ob vseh skrbeh," je navedel.

Pozivi k enotnosti iz političnih vrst

Tudi vodje parlamentarnih strank in stranke same so prek družbenih omrežij obeležile dan samostojnosti in enotnosti. Večina jih je spomnila na enotnost slovenskega naroda pred 30 leti in pozvala k enotnosti tudi v težkih časih epidemije novega koronavirusa.

Premier in predsednik SDS-a Janez Janša je prek Twitterja zapisal: "Stali smo in obstali. Postali smo gospodar na svoji zemlji." Narod je po njegovih besedah spisal ukaz politiki vseh barv, in sicer, naj bo Slovenija samostojna in svobodna.

Predsednik NSi-ja Matej Tonin je spomnil na enotnost, ki je narod združila v prizadevanjih za samostojno državo, danes pa nas mora enotnost združiti, da premagamo koronavirus. "Če je bila pred 30 leti mogoča skupna podpora plebiscitu, verjamem, da je tudi danes mogoč dogovor o skupnem boju zoper covid-19," je dodal prek Twitterja.

Za predsednika SMC-ja Zdravka Počivalška smo se udobja samostojnosti po 30 letih lepo navadili. "Želim si pa, da postanemo tako enotni doma, kot smo, ko se srečamo v kakšni oddaljeni državi sveta, daleč od doma," je zapisal na svojem Twitter profilu.

V DeSUS-u so na Facebooku pozvali, naj tako kot pred 30 leti ostanemo povezani in enotni. "Skupaj bomo premagali vse ovire in še naprej ponosno zrli v prihodnost," so dodali.

Kritike v opozicijskih strankah

Predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec je na Facebooku spomnil, da je celoten narod stal za rezultati plebiscita. Kljub današnjemu poudarjanju politika tudi takrat ni bila enotna, a dovolj za uspeh, je ocenil Šarec, ki ugotavlja, da stanje po 30 letih ni dobro: "Če si sodeloval v osamosvojitvi, ti to ne da pravice, da celih 30 let počneš, kar te je volja, za vse slabo pa iščeš krivce drugje." Kljub temu je državljane pozval k izobešanju zastav, "saj ne slavimo vlade ali politike, temveč praznik naše domovine".

Predsednica SD-ja Tanja Fajon je v poslanici ocenila, da je bila tedanja odločitev slovenskega naroda pravilna, a obenem ocenila, da ni prav, da z državo ravnamo mačehovsko. "Ko je morala ljudi nizka, ni čas za razdvajanje in delitve, temveč za sodelovanje in solidarnost," je še opozorila Fajonova ter izrazila kritiko do načina, kako vlada "na nevaren in škodljiv način demonstrira svojo moč".

Predsednica SAB-a Alenka Bratušek pa je na Twitterju priznala, da danes resda vse ni tako, kot smo si želeli pred 30 leti, a smo lahko vseeno ponosni, da imamo svojo državo. "Zavedam se, da je še vedno preveč krivic in da je veliko stvari treba urediti. To pa ni razlog, da svoje domovine ne bi imeli radi," je poudarila.

V Levici so prek Twitterja opozorili, da na dan, ko se oblast kiti z leta 1990 sprejeto referendumsko odločitvijo za samostojno Slovenijo, taisti politični razred hkrati hoče ljudstvu prepovedati referendum o investicijah v Slovensko vojsko, pri čemer po njihovem gre za "slepo poslušnost ukazom iz tujine".

Praznujemo dan samostojnosti in enotnosti