Borut Pahor v Črenšovcih, kjer je položil venec k spomeniku narodno zavednega katoliškega duhovnika in politika Jožefa Klekla. Foto: Twitter Boruta Pahorja
Borut Pahor v Črenšovcih, kjer je položil venec k spomeniku narodno zavednega katoliškega duhovnika in politika Jožefa Klekla. Foto: Twitter Boruta Pahorja
Zastava Evropske unije
Uspešna Evropska unija je za Slovenijo ključnega pomena, je menil Borut Pahor. Foto: EPA

V Nédelici pri Túrnišču so priredili osrednjo slovesnost ob prihajajočem dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki ga od leta 2006 kot državni praznik slavimo 17. avgusta. Prekmurci praznujejo z veseljem, ki bi bilo še večje, če bi jim uspelo gospodarske kazalnike malce popraviti, saj je stopnja brezposelnosti v teh krajih najvišja v državi, je za TV Slovenija poročal Bojan Peček.

Slavnostni govornik na prireditvi, ki je potekala pod geslom Združeni ob združitvi, je bil slovenski predsednik Borut Pahor, ki je v uvodu izpostavil, da smo šele pred 25 leti samostojno Slovenijo tudi dejansko razglasili, ubranili in mednarodno uveljavili v okviru državnih meja, ki veljajo danes. Prav je, da praznujemo in slavimo združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, vrnitev Primorske k matični domovini ter tudi pogum in domoljubje Rudolfa Maistra, je nadaljeval slovenski predsednik in hkrati poudaril, da mora mladi rod tudi po tej poti spoznati dolg, požrtvovalen, pogumen, narodno zaveden ter včasih zelo trpeč lok naših zgodovinskih izkušenj.

Pahor je prepričan, da se moramo kot država posvetiti trem temeljnim in vzporednim nalogam. Prva je pospešitev strukturnih sprememb za trajnejše okrevanje slovenskega gospodarstva in zagotovitev socialne stabilnosti, druga predstavlja premišljeno posodobitev sistema nacionalne varnosti, tretja naloga Slovenije pa je dejavna mednarodna politika in diplomacija, s katerima se po mirni poti rešujejo sleherna odprta vprašanja z drugimi državami. Prizadevati si moramo, da se bodo po mirni poti reševale tudi vsi druge nakopičene evropske in svetovne težave, je še dodal.

EU za Slovenijo ključnega pomena
"Po mojem mnenju je za Slovenijo življenjskega pomena, da se prenovi in bolj uspešno zaživi Evropska unija. V tem zgodovinskem kontekstu je za Slovenijo uspešno delujoča Evropska unija življenjsko pomembna v vseh ozirih, od političnega prek gospodarskega do varnostnega. Kot suverena država članica smo soodgovorni za njeno prihodnost, zato se ne moremo zanašati zgolj na to, da bodo rešitve za njene sedanje probleme iskali in našli samo drugi, temveč se moramo skupaj z njimi potruditi zanje," je Pahor sklenil misel.

Županji Turnišča Vesni Jerala Zver, ki je v nagovoru poudarila, da enotni in povezani dosežemo več, ter županu Beltincev Milanu Kermanu je Pahor za sodelovanje občin pri proslavi in utrjevanju vsega tistega, kar nas združuje, podelil protokolarno darilo zastavo.

Slovesnosti pred Kovačevo domačijo v Nedelici, hiša z okolico je bila leta 1971 razglašena za narodni in zgodovinski spomenik narodnemu heroju Štefanu Kovaču - Marku, so se med drugim udeležili minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, evangeličanski škof Geza Filo, rektor mariborske univerze Igor Tičar, poslanca Dušan Radič in Jožef Horvat ter predsednik protikorupcijske komisije Boris Štefanec.

Pred samo proslavo je Pahor položil venec k spomeniku katoliškega duhovnika in politika Jožefa Klekla v Črenšovcih. Ta je na prelomu 19. in 20. stoletja v Prekmurju dvigal narodno zavest in se zavzemal za priključitev Sloveniji.