Pahor je poudaril, da je arbitražno sodišče mejo med Slovenijo in Hrvaško določilo dokončno in da bo meja tekla tam, kjer jo je določilo arbitražno sodišče. Foto: BoBo
Pahor je poudaril, da je arbitražno sodišče mejo med Slovenijo in Hrvaško določilo dokončno in da bo meja tekla tam, kjer jo je določilo arbitražno sodišče. Foto: BoBo

"Z direktorjem obveščevalne službe, tako kot je to včeraj imela priložnost vlada, zaradi njegove odsotnosti nisem mogel govoriti. O navedbah se bom z njim pogovarjal prihodnji teden in skušal to ugotoviti," je predsednik odgovoril na novinarsko vprašanje glede omenjenega razkritja.

Pahor je znova poudaril, da je arbitražno sodišče mejo med Slovenijo in Hrvaško določilo dokončno. "Prej ali slej bo Hrvaška to sodbo upoštevala in meja bo tekla tam, kjer jo je določilo arbitražno sodišče," je prepričan.

Hkrati je izrazil upanje, "da vsi ti zapleti ne bodo dodatno omajali pripravljenosti obeh strani, da po mirni poti pride do označitve te meje in do njenega spoštovanja, tako kot jo je določilo arbitražno sodišče".

"Mislim, da bi bilo koristno, da se to zgodi čim prej. Slovenija ima neko mero potrpljenja, vendar pa to ni neskončno in bi lahko začelo obremenjevati odnose med državama na drugih ravneh, kar ni koristno za splošni razvoj dveh sosedskih in prijateljskih držav," je še opozoril Pahor.

V sredo pa je portal 24ur.com poročal, da je Sekolcu in Drenikovi prisluškovala hrvaška obveščevalna služba (SOA) oziroma obveščevalec Davor Franić, znan tudi kot Mehanik Davor iz afere novačenja salafistov za tihotapljenje orožja v BiH. V Zagrebu tovrstne informacije zanikajo, slovenski premier Marjan Šarec pa je v četrtek izrazil zaskrbljenost, "če je to način delovanja znotraj EU-ja in če je to odnos med državami, ki naj bile prijateljske".

Hrvati zanikajo prisluškovanje slovenskemu arbitru