Predsednik države med obiskom tretje največje bolnišnice v državi. Foto: Daniel Novakovič/STA
Predsednik države med obiskom tretje največje bolnišnice v državi. Foto: Daniel Novakovič/STA

Lani smo ugibali, kdaj nam bo znanost dokončno pomagala, zdaj pa imamo po besedah predsednika republike Boruta Pahorja odgovor na to vprašanje. "Po koncu te zdravstvene krize bomo zaradi strokovnosti in človeške požrtvovalnosti vseh, ki se borijo proti covidu-19, rekli, da smo bili priča strokovnemu in humanitarnemu podvigu," je dejal Pahor.

Po njegovi oceni je med sogovorniki, s katerimi se je danes srečal v Celju, prevladalo splošno upanje, da bomo zlasti zaradi cepiva uspešno končali to zdravstveno krizo.

Borut Pahor se je srečal tudi s celjskim županom Bojanom Šrotom. Foto: Daniel Novakovič/STA
Borut Pahor se je srečal tudi s celjskim županom Bojanom Šrotom. Foto: Daniel Novakovič/STA

Pahor je tudi poudaril, da zaupa stroki, ki vladi svetuje pri sprejemanju ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusne bolezni 19, ukrepi pa morajo biti sorazmerni, primerni in pravočasni. Če hočemo, da je krize konec, potem se moramo po njegovih besedah teh ukrepov čim bolj držati.

V Celju je Pahor obiskal celjsko bolnišnico, Celjski mladinski center in dom starejših ob Savinji, srečal se je tudi s celjskim županom Bojanom Šrotom, ki mu je predstavil dejavnosti ob prvem in drugem valu epidemije.

Kot je dejal Šrot, so veliko pozornosti namenili najranljivejšim skupinam, za katere so med drugim organizirali tudi tople obroke. Obenem so posebno skrb namenili gospodarstvu, finančno pa bodo tudi letos pomagali nekaterim storitvenim podjetjem.

"To je največji solidarnostni in humanitarni podvig po drugi svetovni vojni. Premagali smo dva napada, pričakujemo še tretjega. To je bil čas, za katerega smo bili poklicali in delo smo dobro opravili," pa je ob Pahorjevem obisku dogajanje v tretji največji bolnišnici v državi povedal Dragan Kovačič, v. d. direktorja bolnišnice.

Predsednik republike je sprejel povabilo poveljnika Srečka Šestana, naj obišče vse regijske štabe civilne zaščite po Sloveniji in se seznani s stanjem in posebnostmi naporov pripadnikov civilne zaščite v posameznih regijah.

Predvidoma v naslednjem tednu bo Pahor obiskal regijski štab civilne zaščite za Podravje.