V aferi bulmastifi je še mnogo nejasnega. Foto: MMC RTV SLO
V aferi bulmastifi je še mnogo nejasnega. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor
Imeli smo tudi smolo s kolizijo dveh zakonov, enega, ki je prenehal obstajati in drugega, ki je začenjal stopati v veljavo prav v času, ko se je odločalo o usodi teh psov, je dejal premier Borut Pahor. Foto: MMC RTV SLO
Afera bulmastifi: kinologa na disciplinsko

Rotner in Černetova sta namreč 15. junija v ljubljanskem zavetišču Gmajnice opravila izredni vzrejni pregled in enemu od trojice nevarnih psov, Atlasu, izdala vzrejno dovolilnico za plemenjaka. Kot poroča časopis Dnevnik, je Černetova psu podelila najvišjo vzrejno oceno (A), njegovo zunanjost sta z Rotnerjem ocenila kot odlično (5), njegovo gibanje pa kot dobro, čeprav je močno šepal zaradi strelnih ran, ki jih je dobil med napadom na Tržičana Roberta Megliča, ki se je zgodilo le tri mesece prej.

Čez dve leti se je nato Sašo Baričevič v svojih prizadevanjih za vrnitev psov Atlasa in Joy, skliceval prav na to oceno, za katero je odvetniška pisarna Senica trdila, da je ne bi mogla dobiti, če bi se vedla agresivno.

Sumi tudi v protikorupcijski komisiji
Na Kinološko zvezo Slovenije se je v zvezi s tem obrnila tudi protikorupcijska komisija, saj na podlagi zbrane dokumentacije in informacij ocenjujejo, da obstaja utemeljen sum, da sta Černetova in Rotner storila tako disciplinske kot strokovne prekrške, zato so zoper njiju predlagali uvedbo disciplinskega postopka. Predsednik KZS-ja Blaž Kavčič je povedal, da je za vložitev predloga za disciplinski postopek že pooblastil člana upravnega odbora zveze Aleksandra Česnika.

Izkazalo se je namreč še, da na KZS-ju nimajo ustreznih dokumentov, ki bi dokazali, da je bil 15. junija 2006 izredni vzrejni pregled v Gmajnicah sploh opravljen, zato tudi takse zanj niso zaračunali; prav tako Baričevič in njegova partnerica Zora Roter na KZS uradne vloge za opravljanje izredne telesne ocene in vzrejnega pregleda živali nista podala.

Poleg tega je Alenka Černe nato sodelovala tudi v tričlanski komisiji, ki jo je imenovalo ministrstvo za kmetijstvo in ki je ocenjevala vedenje živali, čeprav sama ni strokovnjakinja za to. Kmetijski minister Milan Pogačnik pa je obenem trdil, da v komisiji ni nikogar, ki bi že kdaj sodeloval pri pripravi strokovnih mnenj za Baričeviča, kar seveda ni držalo.

Razkritje pravnih poti primer Baričevič v petek
Pravni dosje primera Baričevič bo javnosti predstavljen v petek, je napovedal premier Borut Pahor. Dodal je, da bo lahko javnost iz dosjeja razbrala, da je pravna stroka glede domnevno nezakonitega ravnanja nekdanjega kmetijskega ministra Milana Pogačnika v primeru vrnitve psov neenotna.

Dosje: Pogačnik je ravnal prav in Pogačnik je ravnal napačno
Po Pahorjevih besedah sta razlagi za naprotujoča mnenja dve. Po prvi je nekdanji kmetijski minister ravnal nezakonito, ker bi moral po oceni komisije, da so psi nevarni, te takoj dati usmrtiti. Po drugi razlagi pa je Pogačnik ravnal prav, ker je upošteval odločitev upravnega sodišča, saj "ni nobenega dvoma, da obstaja prav zaradi tega pravno sredstvo tistega, ki se s tako odločitvijo ne strinja".

Premier je napovedal, da se bo še enkrat srečal z vsemi, ki so se podpisali pod različna poročila, saj želi ugotoviti, kaj je bilo storjeno prav in kaj narobe ter kako glede podobnih zadev ravnati v prihodnje.

Afera bulmastifi: kinologa na disciplinsko