Pahor: nismo v politični krizi. Smo v koalicijski krizi. Foto: Državni zbor
Pahor: nismo v politični krizi. Smo v koalicijski krizi. Foto: Državni zbor
Dušan Kumer
Po besedah Dušana Kumra v SD-ju podpirajo delo vlade in Boruta Pahorja. Foto: MMC RTV SLO
Kam sedaj?

"Dogovorili smo se, da bomo v imenu odgovornosti do države in državljanov ostali pokončna reformna stranka, do šestega junija, ko izvedemo referendum o pokojninski reformi. Do takrat kot stranka ne bomo sodelovali pri nekaterih političnih idejah spreminjanja političnega zemljevida, po šestem pa ne bo več enak dan, kot je danes, in bo vse drugače. Takrat smo na razpolago za vse ideje. Izid referenduma pa bo pokazal, za katero idejo smo," je pojasnil Kumer.

Pahor: Slovenija ni v politični krizi
Borut Pahor
je poudaril, da je pokojninska reforma ključna za perspektivo ljudi. Kot največja parlamentarna stranka morajo skrbeti, da bodo ljudje upravičeno zadovoljni z delom vlade, "in to je reformna politika".

"Mi smo samostojna stranka, smo največja stranka, jaz pa sem predsednik vlade in imam posebno odgovornost za stabilnost Slovenije. Slovenija trenutno ni v politični krizi, je v koalicijski krizi, iz te krize se lahko izvlečemo, in če bo referendum uspel, bi to pomenilo, da lahko z rekonstrukcijo vlade pripeljemo Slovenijo z reformno politiko do konca mandata. Zdaj je pomembno ohraniti mirne živce, sprejemati preudarne odločitve, ostati zvest reformam," je povedal in dodal, da je pokojninska reforma pomembna zaradi usede te države, ne vlade.

"SD nima težav s koruptivnimi dejanji"
Minister za šolstvo Igor Lukšič je pobudo Gregorja Golobiča (Zares), da bi vsi predsedniki koalicijskih strank odstopili s svojih položajev v vladi komentiral z besedami, da nekateri razmišljajo, kako bi si dvignili javnomnenjsko podporo, in da SD s tem nima težav. Po njegovem mnenju ni vsebinskih razlogov, zaradi katerih bi ljudje izgubljali zaupanje v stranko, prav tako Socialni demokrati po Lukšičevih besedah nimajo težav s koruptivnimi dejanji, ki bi lahko načela moralno trdnost stranke.

Meni, da je najpomembnejše, da dobi pokojninska reforma zadostno podporo na referendumu in da vlada ostane do konca mandata. Zatrdil je tudi, da "soloakcij" koalicijskih partneric ne podpira.

Kam sedaj?