Predsednik Borut Pahor se bo glede datuma parlamentarnih volitev odločil v petek zvečer, so sporočili iz predsednikovega urada. Foto: EPA
Predsednik Borut Pahor se bo glede datuma parlamentarnih volitev odločil v petek zvečer, so sporočili iz predsednikovega urada. Foto: EPA

Pri določitvi datuma volitev je predsednik Borut Pahor samostojen in neodvisen, vezan zgolj na ustavno in zakonsko določene roke. Kljub temu pa želi v sklepnih neformalnih pogovorih slišati različne argumente za izbiro datuma predčasnih volitev, so pojasnili v Pahorjevem uradu.

Pahor je sicer že napovedal, da bo za datum predčasnih volitev izbral 27. maj ali 3. junij, ni pa še znano, za katerega se bo odločil. Večina poslanskih skupin se sicer zavzema za čimprejšnji datum volitev, v največjih parlamentarnih strankah, SMC-ju in SDS-u, pa "navijajo" za poznejši datum, da bi DZ pridobil še nekaj časa za sprejetje nekaterih pomembnih vsebin.

Predsednik republike bo volitve razpisal v soboto po tistem, ko bodo potekli vsi roki, ki jih imajo poslanci na voljo za predlaganje kandidata za mandatarja. To se bo zgodilo v petek, ko se bo DZ na izredni seji seznanil, da kandidata za novega predsednika vlade ni, in o tem obvestil predsednika republike.

Spomnimo, da je Pahor sicer po odstopu Mira Cerarja z mesta predsednika vlade po posvetu z vodji poslanskih skupin že konec marca DZ obvestil, da ne bo predlagal novega mandatarja, in s tem odprl pot predčasnim volitvam.