Javni poziv za zbiranje kandidatur za ustavnega sodnika, ki bo nasledil Dunjo Jadek Pensa, je že tretji zapored. Foto: BoBo
Javni poziv za zbiranje kandidatur za ustavnega sodnika, ki bo nasledil Dunjo Jadek Pensa, je že tretji zapored. Foto: BoBo

Predlogi mogočih kandidatov za sodnika ustavnega sodišča morajo biti obrazloženi, posebej mora biti priloženo pisno soglasje mogočega kandidata, da je kandidaturo pripravljen sprejeti, ter dokazila o izpolnjevanju pogojev, so še navedli v uradu predsednika republike Boruta Pahorja.

Zakon o ustavnem sodišču določa, da je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let. Predsednik republike kandidata za sodnika ustavnega sodišča predlaga izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga tudi drugega kandidata. Lahko predlaga tudi več kandidatov, kot je prostih mest.

Kot so še spomnili v uradu, je predsednik objavil ponovni poziv za zbiranje predlogov mogočih kandidatov za ustavnega sodnika, ker predlagani kandidat po drugem pozivu na tajnem glasovanju v državnem zboru ni prejel zadostnega števila glasov za imenovanje. Poziv bo objavljen tudi v uradnem listu, predloge mogočih kandidatov pa je treba poslati najpozneje do 23. novembra.

Erbežnik in Teršek brez zadostne podpore poslancev

Kandidat za ustavnega sodnika Anže Erbežnik, ki ga je Pahor predlagal po izvedenem javnem pozivu in posvetovanju s poslanskimi skupinami, v sredo na tajnem glasovanju v DZ-ju nepričakovano ni dobil zadostne podpore. Za njegovo izvolitev je bilo potrebnih 46 glasov, dobil pa jih je 44.

Še istega dne je Pahor napovedal objavo novega javnega poziva najpozneje v osmih dneh. Javni poziv za zbiranje kandidatur za ustavnega sodnika, ki bo nasledil Dunjo Jadek Pensa, je že tretji zapored. Pahor je ob prvem pozivu predlagal Andraža Terška, ki prav tako na tajnem glasovanju v DZ-ju ni dobil dovolj glasov.