Pahor verjame, da bi konec EU-ja verjetno pomenil vojno. Foto: BoBo
Pahor verjame, da bi konec EU-ja verjetno pomenil vojno. Foto: BoBo

Pahor je v pogovoru za Radio Slovenija pojasnil, da je pooblastil generalno sekretarko svojega urada, da danes in jutri z vodji poslanskih skupin opravi pogovore na temo kandidatov za slovenskega sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu.
V pogovorih bo po njegovih besedah povedala, kakšni sta stališči vlade in sodnega sveta, da si predloga nista povsem sorodna in da imata velik deficit, ker ne vsebujeta ženske kandidatke. DZ mora tudi izvoliti tri kandidate, od katerih potem Parlamentarna skupščina Sveta Evrope izvoli sodnika ali sodnico iz Slovenije, je poudaril in dodal, da mora biti predlog kandidatov verodostojen, sicer se lahko zgodi, da skupščina kandidaturo v celoti zavrne.

Zato se želi z vodji poslanskih skupin pogovoriti o tem, ali iti s kandidaturami naprej, če podpore ne bo, ali bi šli raje v nov razpis. Vlada je sicer kot najustreznejše od skupno 11 kandidatov ocenila Marka Bošnjaka, Miodraga Đorđevića in Andraža Zidarja. Predlog bi moral vsebovati tudi kandidatko.

Brez EU-ja vojna
Glede begunske krize v Evropi je Pahor med drugim ocenil, da ni dobre strategije, in ponovil, da je za Slovenijo 700 beguncev številka, ki bi jo zmogli. Spregovoril je še o grški dolžniški krizi in ocenil, da bi morebiten izhod Grčije iz evroskupine in EU-ja pomenil slabo novico za vse. Razpad EU-ja bi po njegovih besedah verjetno pomenil vojno.

O notranjepolitičnih razmerah je med drugim dejal, da je Slovenija danes dovolj politično stabilna, da izvede ukrepe, ki so potrebni za trajnejšo gospodarsko rast.

Država, ki jo želi, mora imeti močno javno zdravstvo in javno šolstvo, je poudaril in se dotaknil odpiranja mej za zdravstvene storitve. "Če slovensko javno zdravstvo ne bo zdržalo te konkurenčnosti, nam bodo zdravniki in bolniki odhajali ven," je opozoril. In če bomo zakockali javno zdravstvo, bo na neki kaotičen način vzpostavljeno zasebno, potem pa mnogi ljudje ne bodo več deležni zdravstvene oskrbe, saj ta ne bo niti dostopna niti kakovostna," je še ocenil.