Srečanje je potekalo na Brdu pri Kranju. Foto: Reuters
Srečanje je potekalo na Brdu pri Kranju. Foto: Reuters
Manjšinci
Takole so predstavniki manjšine pred časom izrazili željo po doslednem upoštevanju dvojezičnosti. Foto: MMC RTV SLO
Danilo Türk
Slovenski predsednik in avstrijski kancler sta odnose med državama ocenila pozitivno. Foto: EPA
Avstrijski kancler Fayman v Ljubljani

Obenem pa je pravica in dolžnost Slovenije, da spoštovanje pogodbe zahteva, je še dejal Pahor po pogovorih, ki so potekali na Brdu pri Kranju.

Pahor je poudaril še, da je vprašanje ADP-ja, ki ni avstrijska notranja zadeva, eno odprtih vprašanj med državama, uresničevanje pogodbe pa bi še izboljšalo sicer dobre odnose med njima. Kot je dodal, je Slovenija kot naslednica pogodbe dolžna skrbeti za svojo manjšino.

Na vprašanje, zakaj Slovenija ni odločnejša glede dvojezičnih krajevnih napisov, ali se boji, da bi Avstrija pritisnila na Slovenijo glede Hrvaške, je Pahor odvrnil, da Ljubljana teh vprašanj ne povezuje s Hrvaško.

Faymann: Vprašanje zahteva politično rešitev
Avstrijski kancler Faymann je na novinarski konferenci dejal še, da je za vprašanje dvojezične topografije na avstrijskem Koroškem treba najti politično rešitev. Po njegovih besedah je bistveno, da Korošci ne bodo imeli občutka, da jim je rešitev vsiljena, temveč da so v proces vključeni.

Glede ustavitve postopka proti zdajšnjemu koroškemu deželnemu glavarju in nekdanjemu deželnemu svetniku za promet Gerhardu Dörflerju zaradi suma zlorabe uradnega položaja v zvezi s prestavljanjem krajevnih tabel v Pliberku in Drveši vasi leta 2006 pa je Faymann dejal, da državno tožilstvo v Avstriji odloča samostojno.

Avstrijski kancler je še napovedal, da bodo na Dunaju kljub težkim gospodarskim razmeram povečali sredstva za slovensko manjšino.
Pahor in Faymann sta v pogovorih precej pozornosti namenila gospodarskemu sodelovanju med Slovenijo in Avstrijo. Avstrijski kancler je poudaril, da so gospodarski odnosi med državama tudi v sicer težkih razmerah dobri in stabilni, jih je pa mogoče še izboljšati.

Türk: Dosledno upoštevati pogodbo
S Faymannom se je pogovarjal tudi predsednik države Danilo Türk, ki je poudaril, da je težava dvojezičnih napisov na avstrijskem Koroškem stvar uresničevanja avstrijske državne pogodbe in uresničevanja odločb avstrijskega državnega sodišča.

Sicer pa sta se sogovornika posvetila tudi drugim težavam naše manjšine v Avstriji. Türk se je tako med drugim zavzel za skupne projekte pri reševanju odprtih vprašanj, kot je, denimo, dvojezično šolstvo, kjer bi Slovenija in Avstrija lahko pomagali razviti šolski model na višji ravni pedagoške kakovosti.

Faymann zanetil upor doma
Faymannov obisk medtem že odmeva na avstrijski strani. Predsednik Ljudske stranke (ÖVP) na avstrijskem Koroškem Josef Martinz tako meni, da rešitve glede dvojezičnih tabel ni mogoče doseči brez Zavezništva za prihodnost Avstrije (BZÖ). Faymann je namreč omenil, da bi bilo ureditev mogoče podpreti tudi brez te stranke, ki nasprotuje vsakršni postavitvi novih napisov. Tudi BZÖ je že kritiziral Faymannovo pobudo, vodja poslanske skupine te stranke v koroškem deželnem zboru Kurt Scheuch pa meni, da bi bilo predhodno treba določiti številčnost slovenske manjšine.

Avstrijski kancler Fayman v Ljubljani