Pahor je prepričan, da ima Slovenija vajeti usode še vedno v svojih rokah. Foto: MMC RTV SLO
Pahor je prepričan, da ima Slovenija vajeti usode še vedno v svojih rokah. Foto: MMC RTV SLO
Dušan Rebolj, Branimir Štrukelj, Dušan Semolič
Pahor je socialne partnerje po propadu pokojninske reforme znova povabil za skupno mizo. Foto: EPA/Aljoša Masten
Pahor s socialnimi partnerji o novih reformah

Premier Borut Pahor je po padcu pokojninske zakonodaje s socialnimi partnerji znova poskušal vzpostaviti dialog in najti kompromis glede pokojninske reforme. Po sestanku je premier zatrdil, da kompromisa za pokojninsko reformo, ki bi vključeval javnofinančno stabilnost in medgeneracijsko solidarnost, ne vidi. Ob tem je izrazil prepričanje, da ima naša država vajeti usode v svojih rokah.

Naslednja naloga: "Prepričati DZ, da je moje vodenje najboljše"
Pahor je še pojasnil, da bo skušal ugotoviti, "kje so možnosti, da zadržimo vajeti usode v naših rokah, da bi država šla skozi obdobje precejšnje nepredvidljivosti tako, da bodo socialne in ekonomske izgube čim manjše ali pa jih sploh ne bo". Poudaril je še pomembnost ohranitve ali celo okrepitve fiskalne politike.

Predsednik vlade je še izpostavil, da se mora Slovenija osredotočiti na zdravstveno reformo in reformo delovnopravne zakonodaje. Izrazil je upanje, da bosta reformi pripravljeni za diskusijo pred parlamentarnimi počitnicami, vsekakor pa na začetku septembra.

Dodal je še, da je njegova naslednja naloga, da prepriča državni zbor, da je njegovo vodenje vlade, "v kakršni koli sestavi, tudi manjšinski", za državo najboljše, ter da prepreči politično krizo in brezvladje. "Če zaupanja v parlamentu ne bo, potem bodo pač poslanke in poslanci odločili, kako naprej," je izpostavil.

"Če se hočemo pogovarjati o reformah, mora priti do sestave nove vlade"
Predsednik sindikalne konfederacije Pergam Dušan Rebolj je povedal, da so se na sestanku dogovorili, da se pogajanja o reformi zaustavijo do glasovanja o zaupnici v državni zboru, ki naj bi jo predsednik vlade vezal na rebalans proračuna. Ob tem je poudaril, da mora, če se hočemo pogovarjati o reformah, biti sestavljena nova vlada.

"Ne morem se znebiti občutka, da je vlada iz referenduma potegnila negativno izkušnjo, ki jo vodi v bojazljivost glede prihodnje pokojninske reforme in bo to kot vroč kostanj pustila prihodnji vladi," je dejal generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič in dodal, da bo vlada, če bo v DZ-ju dobila zaupnico, kot kaže, manj radikalno pristopila k izvajanju pokojninske reforme ter se bolj posvetila zdravstveni in delovnopravni reformi.

Tudi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Dušan Semolič je dejal, da je vlada trenutno bolj zainteresirana za druge reforme kot za tiste na pokojninskem področju, nad katerimi naj bi po njegovem mnenju obupala in zanje ne kaže več interesa. Vlada in socialni partnerji so se, kot pravi, na sestanku dogovorili, da bodo kljub temu ohranili dialog, Pahorju pa naj bi jasno nakazali, da je prav on odgovoren za to, kdo bo vladni pogajalec pri naslednjih reformah.

Svetlik pričakuje predloge sindikatov
Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je še pred sestankom na namige sindikatov, da je njegova navzočnost na pogajanjih nekakšna ovira, odvrnil le, da njega sindikati ne ovirajo. Minister za delo želi na mizi najprej videti predloge sindikatov, in sicer take, ki so "strokovno verificirani in ki vodijo k ciljem, ki smo jih skupaj zastavili". Izrazil je dvom, da lahko vlada morebiten dogovor sploh še spravi skozi parlamentarni postopek.

Semolič pričakuje predloge vlade
Sindikati pa primarno niso prišli podajat svojih predlogov, ampak, kot je pojasnil predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič, ima predvsem Pahor "njim kaj povedati in dobro ve", kaj sindikati pričakujejo. Upa, da bo na drugi strani pogajalske mize glavni predsednik vlade, in ne minister Svetlik, se pa zaveda, da ta odločitev ni v pristojnosti sindikatov, a bo zanje zelo pomembna.

Sindikati želijo, da vlada ne bi podcenjevala njihovih predlogov ter da ne bi grozila in trdno vztrajala le pri svojih rešitvah. Spremembe morajo namreč biti rezultat dialoga enakopravnih partnerjev, meni Semolič, ki nima velikih pričakovanj.

Hribar Milič: Konkurenčnost se še slabša
Predstavnik delodajalcev, generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič, je pred sestankom opozoril, da Slovenija glede reform nima veliko izbire. Konkurenčnost je v še slabšem položaju, kot je bila pred začetkom pogajanj že padle reforme, brez ukrepanj bo padala še hitreje in s seboj potegnila še socialne spremembe. Je Pahor zanj še relevanten sogovornik? "V tem trenutku je še predsednik vlade in v DZ-ju ima strukturo, ki jo poznamo," je odgovoril.

Pahor s socialnimi partnerji o novih reformah