Pahor je našteval uspehe svoje vlade. Javnomnenjske ankete SD-ju na prihajajočih parlamentarnih volitvah sicer ne napovedujejo uspeha. Foto: BoBo
Pahor je našteval uspehe svoje vlade. Javnomnenjske ankete SD-ju na prihajajočih parlamentarnih volitvah sicer ne napovedujejo uspeha. Foto: BoBo

Uspeli smo doseči, da se je plenjenje političnih strank močno omejilo.

Borut Pahor
SD: Kako naprej?

Pahor je poudaril, da SD na volitvah računa na uspeh. "Ljudje nas bodo ocenjevali po naših dosežkih in programu," je dejal in dodal, da ima Slovenija po koncu krize možnosti, da pride med najrazvitejše države. Prvak SD-ja je izpostavil, da so ohranili socialno državo. Če bi krizo pričakali nepripravljeni, bi lahko nastali tudi socialni nemiri.

"Imamo eno najnižjih stopenj brezposelnosti, v času krize smo povečali izvoz, vlada je pripravila tudi reforme, ki pa so jih zavrnili. Imamo sposobnost presoje, kaj je pomembno, to je naša prednost pred tekmeci. Počrpali smo največ evropskih sredstev doslej.

Uspeli smo doseči, da se je plenjenje političnih strank močno omejilo, povečali smo tudi prestiž v mednarodni skupnosti. Imamo potrebne izkušnje, smo dobro presojali, kaj je bistveno
," je naštel uspehe svoje vlade v zadnjih treh letih.

"Naša glavna zapuščina je, da Slovenija lahko napreduje," je pristavil. "Ta stranka ima to napako, da se ne zna dovolj dobro hvaliti," je dodal Boštjan Žekš.

Program bodo v celoti predstavili čez 10 dni.

Mandatarstvo bi z veseljem sprejel
Javnomnenjske ankete SD-ju ne napovedujejo podobne uvrstitve kot leta 2008, ko je osvojila največ glasov. "Storili bomo vse tisto, kar bo potrebno v danih okoliščinah, a so okoliščine tako nepredvidljive, da boste potrebovali voditelja in vlado, ki bo iz dneva v dan, iz tedna v teden presojala, kaj je treba storiti.

Smo edina stranka, ki plačuje za nezadovoljstvo ljudi. Nekateri tekmeci pripravljajo programe, kot da je še vedno čas konjunkture. Če mi bodo ponudil mandatarstvo, ga bom z veseljem sprejel. Odločil pa sem se, da mora vodstvo stranke po 15 letih vodenja prevzeti nekdo drug in ji vdihniti novo paradigmo,
" je Pahor odgovoril na vprašanje, ali je še vedno v igri za mandatarja.

Vlačič: Recepti za izhod iz krize niso neka posebna znanost
e je leta 2008 program nastajal v romantičnih časih, je ta program zelo realen. Sestavljen je iz več poglavij. Recepti za reševanje iz kriz niso posebna znanost, a jih mora sprejeti celotna družba.

Ne vsebuje receptov, ki so se v nekaterih državah izkazali za pravo katastrofo. Vsebuje rešitve, ki so nekatere države pripeljali iz krize. Nadaljujemo z nekaterimi stvarmi iz mandata, nekatere so povsem nove.

Nadaljevali bomo s krepitvijo raziskovalne dejavnosti, poseben ukrep bo namenjen t. i. strateškim panogam (turizem, lesna industrija, kreativne industrije, logistika), imamo tudi nekatere rešitve za boljše delovanje sodstva (procesno, kazensko, civilno pravo)
," je o programu stranke povedal Patrick Vlačič.

Na vprašanje MMC-ja, ali se stranki zdi uveljavitev rešitev po principu "kopiraj-prilepi" ustrezna, pa je Pahor odvrnil, da ne gre za kopiranje, temveč zgolj za postavljanje delovnih okvirov. Strinja se, da je slovenska konkurenčnost morda prenizka, a da so visoki kazalniki socialne povezanosti. Do komentarjev, da Zoran Janković uničuje levico, se ni želel opredeliti.

Uspeli smo doseči, da se je plenjenje političnih strank močno omejilo.

Borut Pahor
SD: Kako naprej?