Otroški zborček je slovesnost obogatil z venčkom slovenskih otroških in narodnih pesmi. Foto: Urad predsednika republike
Otroški zborček je slovesnost obogatil z venčkom slovenskih otroških in narodnih pesmi. Foto: Urad predsednika republike
false
Pahor je obiskal Spominski park žrtvam diktature in si v spremstvu matere dveh izmed žrtev ogledal muzej, ki je del parka. Foto: Urad predsednika republike/Twitter
Pahor končuje uradni obisk v Argentini

Po navedbah urada predsednika republike je predsednik Borut Pahor obiskal Slovensko hišo v Buenos Airesu, dom Bernal, kjer deluje Slovensko prekmursko drüštvo, ter sedež argentinskega radia, kjer nastaja oddaja Okence v Slovenijo.

V Slovenski hiši v Buenos Airesu vsako soboto pripravljajo sobotno slovensko šolo slovenskega jezika in delujejo predvsem na kulturnem in izobraževalnem področju.

Društvo Zedinjena Slovenija iz Buenos Airesa, ki je uradni predstavnik organizirane skupnosti Slovencev v Argentini in povezuje vse krajevne domove, je ob obisku predsednika republike pripravilo slovesnost.

Njegov predsednik Jure Komar je orisal, kako se v društvu trudijo ohranjati slovenstvo in spomnil, da so se tudi pred 25 leti Slovenci, živeči v Argentini, zelo potrudili, da je Argentina kot prva med državami Latinske Amerike priznala Slovenijo. Po Komarjevem mnenju prihod predsednika vzbuja upanje, da bo v bodoče sodelovanje potekalo v duhu naklonjenosti in iskrenosti in da bomo "držali skupaj".

Predsednik Pahor se je društvu Zedinjena Slovenija zahvalil, da hodijo po poti sodelovanja in sožitja ter slovenski svet in z njim ves svet gradijo z odgovornostjo in ne s strahom. Komarju je predal slovensko zastavo, sicer posebno protokolarno darilo predsednika republike ob praznovanju 25. obletnice samostojnosti Slovenije.

Zahvala Argentini
Pahor je še povedal, da se je v pogovoru z argentinskim predsednikom Mauriciom Macrijem zahvalil Argentini, da je v več obdobjih v težkih časih vedno z odprtostjo sprejemala naše izseljence. Po njegovih besedah moramo storiti vse, da bomo imeli vsi Slovenci in Slovenke ne samo doma, ampak tudi po svetu ne samo eno državo, ampak tudi eno domovino.

Predsednik republike je nato obiskal prekmurske Slovence v domu Bernal, sedež radia, kjer nastaja oddaja Okence v Slovenijo, popoldne pa se je na delovnem srečanju sestal s predstavniki slovenskih društev v Argentini.

Obiska Argentine se bliža h koncu
Pahor bo v nedeljo obiskal dom Triglav v Buenos Airesu, ki je bil odprt leta 1974, ko se je vanj združilo več društev, ki so prej delovala samostojno. Uradni obisk v Argentini bo sklenil z obiskom društva Pristava.

V Argentini po ocenah živi približno 30.000 slovenskih izseljencev in njihovih potomcev, ki so se tja priseljevali v treh obdobjih, glavnina v obdobju med obema svetovnima vojnama.

Pahor si je med obiskom v Buenos Airesu ogledal tudi nogometni stadion La Bombonera, ki ga je zasnoval slovenski arhitekt Viktor Sulčič. Foto: Urad predsednika republike

Pahor končuje uradni obisk v Argentini