Borut Pahor o tekmecih na slovenski levici nima najboljšega mnenja. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor o tekmecih na slovenski levici nima najboljšega mnenja. Foto: MMC RTV SLO
Kučan
Kučanu nisem ničesar dolžan, pravi Pahor. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Evro
Združene države Evrope bodo tu prej, kot si mislimo, opozarja Pahor. Foto: EPA
Intervju z Borutom Pahorjem

Na začetku junija bodo Socialni demokrati izbirali novega predsednika, kjer se bo še s tremi tekmeci za položaj znova potegoval tudi Pahor. Ta je nastopil kot gost pogovora, ki ga je na 3. programu TV Slovenija vodila Ljerka Bizilj.

Poziv k odstopu, ki sta ga izrekla Igor Lukšič in Patrick Vlačič, se mu zdi plehek. "Če so se odločili za neko 'komotnost', kjer je dovolj že, da si proti vladi, potem je zdaj čas za neki populizem in bodo videli, da bodo na koncu žrtve oni in ljudje, ki jih vodijo."
"Ljudje se bolj od tega, kaj je levo in desno, zdaj sprašujejo, kaj rešuje njihove težave. In če bodo videli, da imajo pred seboj še eno stranko, poleg PS-ja, ki je protivladni, in ne več kot to, bodo izgubili vero v SD kot stranko, ki želi biti dosledna," je opozoril Pahor pred željami nekaterih članov stranke, da bi se profilirali bolj kot antiteza vladi Janeza Janše. Razliko med seboj in Janšo vidi predvsem v tem, da bi bil Janša "zelo redko pripravljen podpreti nekaj, česar ni predlagal".
Priložnost za stranko
Hkrati pa trenutne razmere vidi kot "kolosalno priložnost" za vzpon "neke misli, ki bo pomagala rešiti probleme". "SD lahko ob pomembnih spremembah svojih nekdanjih stremljenj postane pomembna politična sila za rešitev velike krize."
Svoj prispevek stranki vidi predvsem v tem, da je bolj ustoličil institut voditeljstva, kot je tradicionalno veljalo za to stranko. To se mu zdi pomembno, saj, kakor opozarja, "če na tem položaju po 2. juniju ne bo človeka, ki bo dovolj voditeljsko močan, ga bodo sile v političnem prostoru zlomile".
En Hollande še ne pomeni zapravljanja
Dotaknil se je tudi razmer v EU-ju, pri čemer je izpostavil, da izvolitev novega francoskega predsednika Françoisa Hollanda ne pomeni prekinitve z varčevanjem in začetkom ponovnega trošenja države.
"Varčevanje in gospodarska rast gresta z roko v roki," je opomnil. Hkrati pa svari pred tem, da ne smemo dopustiti, da bi Slovenija zaradi padca "katerega koli svežnja pomembnih varčevalnih ukrepov zašla v dolžniško krizo".
"Potem je konec naše družbe v smislu, da si lahko pomagamo," je črnogledo dejal in dodal: "Če se razletimo v socialnem smislu, se tudi v nacionalnem."

Proces poenotenja Evrope bo šel po njegovem prepričanju naprej hitreje, kot bi si kdo mislil, in bomo imeli hitro Združene države Evrope, vendar ne z vsemi zdajšnjimi članicami.

Pahor: Kučan ni bil nekdo, ki bi spodbujal velike projekte
Osvetlil je tudi svoj odnos do nekdanjega predsednika Milana Kučana. Meni, da si ga bo slovenska zgodovina zapomnila predvsem po tem, da je slovensko osamosvojitev pripeljal do konca brez pretiranega prelivanja krvi.
A hkrati je izpostavil, da Kučan "nikoli ni bil nekdo, ki bi spodbujal velike projekte". "Bolj je bil za zgodovino pomemben, ker je nekatere projekte upočasnjeval - kot pri demokratizaciji, kot pri osamosvajanju, kot pri nekaterih drugih projektih," je dejal vodja SD-ja.
SD kot ogledalo neumnosti in nesposobnosti na levici
Poudaril je, da Kučanu ni ničesar dolžan, njegovi pogledi na to, kaj bi moral biti SD, pa so povsem napačni. "Mi nismo topovska hrana za kakšno drugo stranko, ne rezervna armada za kakšne stranske interese … Temu krogu ljudi pravim, naj več ne računajo na nas, ker mi nismo nikoli računali na njih," je sporočil.
"Vidim, kako morski psi okoli Socialnih demokratov čakajo, da bomo zakrvaveli, da nas raztrgajo. Gremo jim na živce kot ogledalo njihovih lastnih neumnosti in nesposobnosti," je še označil tekmece na levici.

Intervju z Borutom Pahorjem