Foto: Twitter/Urad predsednika RS
Foto: Twitter/Urad predsednika RS

"Pred leti si nismo mislili, da bi bila prihodnost lahko tako nepredvidljiva, kot je zdaj, da bo v srcu Evrope tako velika vojna, kot je zdaj, s številnimi vprašanji, ki imajo malo odgovorov," je dejal Pahor na dogodku Business Meets Politics: Energetika danes in jutri ter dodal, da ni mogoče vnaprej vedeti, kdaj bodo izbruhnile krize.

Pahor je tudi poudaril, da morata Slovenija in Hrvaška še naprej skrbeti za odlične medsebojne odnose in si prizadevati za mir na območju, ključna pa sta tudi konkurenčno in v svet odprto gospodarstvo. "Naše ekonomije morajo biti fleksibilne, konkurenčne, v svet odprte in pripravljene na različne krize," je poudaril. Dodal je, da je vse skupaj lažje, če je gospodarstvo globalno, liberalno in čim manj neposredno odvisno od države.

Ob tem je še enkrat pozdravil, da Hrvaška postaja članica schengenskega in evrskega območja, in dodal, da je pametno, da Slovenija Hrvaški ni dala veta oziroma blokade.

Milanović pa je dejal, da je energetika vse. "Energija ni blago. Če gledaš na energijo kot na blago, se boš prej ali slej prebudil s hladnim znojem na čelu. Energija je vse, varnost, neodvisnost," je dejal.

"ZDA in Rusija, vsaka na svoj način nista naključno neuničljivi državi, brez vstopanja v kakršne koli etične kategorizacije, ker imata določene tehnologije in neomejene količine za svoje potrebe. Kitajska ni več takšen primer, ker je odvisna od uvoza," je pojasnil.

Hrvaški predsednik je pri tem poudaril, da Hrvati porabijo 3900 kilovatnih ur električne energije na prebivalca letno, Slovenija pa skoraj 7000, kar po njegovih besedah kaže na to, kako močno je v kateri državi prisotna industrija.

Pahor končal svoj poslovilni obisk na Hrvaškem

Poslovni dogodek podjetij obeh držav

Poslovnega dogodka se udeležujejo tudi slovenski gospodarski minister Matjaž Han, sekretar s hrvaškega ministrstva za gospodarstvo Ivo Milatić ter predstavniki nekaterih vodilnih podjetij iz obeh držav, kot so Gen energija, Petrol, Indeloop, Siemens Energy in Orbico.

V ospredju dogodka so aktualne teme, povezane z energetsko krizo, in priložnosti za nadaljnjo krepitev gospodarskega sodelovanja. Poteka v organizaciji poslovnega kluba slovensko-hrvaških gospodarstvenikov SLO CRO, slovenskega veleposlaništva v Zagrebu in urada hrvaškega predsednika.

Ob koncu dvodnevnega državniškega obiska na Hrvaškem se bo Pahor danes skupaj z Milanovićem srečal z zagrebškim županom Tomislavom Tomaševićem in rektorjem Univerze v Zagrebu Stjepanom Lakušićem.

Nato bo direktorju zagrebškega živalskega vrta Damirju Skoku izročil panjsko končnico in s tem mestu Zagreb simbolično izročil slovenski čebelnjak. Ob izročitvi tega darila bodo navzoči tudi predstavniki slovenske manjšine na Hrvaškem.

Predsednik Pahor končal svoj zadnji uradni obisk v tujini