Kdo bo novi viceguverner Banke Slovenije? Foto: BoBo
Kdo bo novi viceguverner Banke Slovenije? Foto: BoBo

Predsednik republike bo predlog oz. ime novega kandidata v DZ poslal v 30 dneh po izteku roka za prejem kandidatur. Pri tem lahko izbira izmed nabora prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga tudi druge.

V Pahorjevem uradu napovedujejo, da bo predsednik republike kot vedno doslej pred izbiro opravil posvete z vodji poslanskih skupin v DZ-ju. Po posredovanju predloga v DZ je vnovič predvidena tudi javna predstavitev predlaganega kandidata oziroma kandidatov v predsedniški palači.

DZ bo o kandidatu glasoval najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga predsednika republike.

Arjana Brezigar Masten ni prepričala dovolj poslancev. Foto: BoBo
Arjana Brezigar Masten ni prepričala dovolj poslancev. Foto: BoBo

Zavrnjena kandidatka

Vnovično iskanje kandidatov je potrebno, ker Arjana Brezigar Masten na tajnem glasovanju pretekli teden ni prejela zadostne podpore za imenovanje za članico sveta Banke Slovenije in s tem za viceguvernerko osrednje finančne ustanove v državi.

Novoimenovani viceguverner Banke Slovenije bo v svetu centralne banke nasledil Marka Bošnjaka, ki je konec maja uradno iz osebnih razlogov odstopil s položaja, ta korak pa je sledil lanski ugotovitvi protikorupcijske komisije, da je ravnal v nasprotju s pričakovano integriteto z neplačevanjem davkov pri oddajanju stanovanja.

Predloge kandidatur v predsednikovem uradu sprejemajo do 14. decembra.