Slovenski vojaki na misiji v Afganistanu so zadovoljni z osemkolesniki svarun, ki so po besedah poveljnika kontingenta polkovnika Vojteha Mihevca prava vozila za zaščito vojakov pri izvajanju nalog. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski vojaki na misiji v Afganistanu so zadovoljni z osemkolesniki svarun, ki so po besedah poveljnika kontingenta polkovnika Vojteha Mihevca prava vozila za zaščito vojakov pri izvajanju nalog. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor
Borut Pahor je slovenskim vojakom zaželel mirne praznike, z obrambno ministrico Ljubico Jelušič pa bosta v soboto obiskala slovenski kontingent v Libanonu. Foto: EPA

Obljubil je, da bo vlada naredila vse, da bodo imeli slovenski vojaki v tujini najboljše mogoče pogoje za opravljanje svojega dela. Govoril je s poveljniki kontingentov na misijah v omenjenih državah in s predstavniki Slovenske vojske na sedežu Nata v Bruslju.

Pohvala svarunom, graja hummerjem
Pahorja je zanimalo predvsem, kako so s pogoji dela in z opremo zadovoljni v slovenskem kontingentu, ki deluje v okviru mednarodnih sil Isaf v Afganistanu, kjer je 98 slovenskih vojakov. Polkovnik Vojteh Mihevc, poveljnik slovenskih sil v Afganistanu, je dejal, da je oprema slovenskih vojakov primerljiva z opremo drugih vojsk, ki sodelujejo v operaciji Isaf, v podrejenem položaju pa so zaradi vojaških vozil hummer, pri čemer pa jim pomagajo italijanski in ameriški kolegi.

Mihevc je zadovoljen, da bodo v prihodnosti dobili nova vozila, saj bodo tako lažje in varneje opravljali svoje naloge. Vojaki so zelo zadovoljni z osemkolesniki svarun, ki so se po Mihevčevih besedah izkazali kot zelo dobra vozila za zaščito vojakov pri izvajanju nalog.

Borut Pahor je dejal, da vlada razmere v Afganistanu obravnava na vsaki seji in da razpravlja tudi o procesu prenosa odgovornosti za varnost iz mednarodnih na afganistanske sile. To je po Pahorjevih besedah tudi kriterij, na podlagi katerega se Slovenija odloča o načinih sodelovanja v Afganistanu. Oceno o poteku tranzicije v Afganistanu bo Slovenija sicer naredila novembra prihodnje leto.

Pahorja zanima zadovoljstvo z versko oskrbo v vojski
Tema pogovora s poveljniki slovenskih sil v tujini je bila tudi verska oskrba vojakov, saj je Pahor dejal, da se zaveda njenega pomena, ker so vojaki na misijah zaradi oddaljenosti od doma in svojcev še bolj izpostavljeni stresu. Zanimalo ga je zadovoljstvo vojakov na tem področju. Dejal je, da bo ministrstvo za obrambo na osnovi navodil, ki jih je dal uradu za verske skupnosti, pripravilo poročilo o mogoči uvedbi ordinariata v Slovenski vojski.

Pahor in Jelušičeva gresta v Libanon
Premier Borut Pahor in obrambna ministrica Ljubica Jelušič bosta v soboto obiskala slovenske vojake na misiji v Libanonu. Ti delujejo v okviru mirovne misije ZN Unifil, slovenski kontingent pa ima 14 pripadnikov v vojaški bazi v Šami.

Jelušičeva se je v sporočilu vojakom na misijah v tujini spomnila tudi 20. obletnice slovenske samostojnosti in dejala, da so slovenski vojaki v tujini ne le predstavniki "naše samostojne domovine, ampak tudo naše zgodovine, našega domoljubja in sestavina našega prispevka k mednarodnemu miru in varnosti".