Predsednik Pahor in  Wendy Morton v Gornjem Suhorju pri Vinici, kjer se je leta 1945 zrušil bombnik z britansko posadko, katere del so slovenski partizani rešili pred okupatorji. Foto: Borut Pahor/Twitter
Predsednik Pahor in Wendy Morton v Gornjem Suhorju pri Vinici, kjer se je leta 1945 zrušil bombnik z britansko posadko, katere del so slovenski partizani rešili pred okupatorji. Foto: Borut Pahor/Twitter

Kot slavnostna govornika v Gornjem Suhorju pri Vinici sta predsednik republike in britanska državne podsekretarka poudarila pomen medsebojnega prijateljstva, ki je bilo stkano v najtežjih trenutkih. V življenju je tako, da se "trajno prijateljstvo splete v najtežjih dnevih in traja", je poudaril Pahor.

Tudi zdaj, ko Velika Britanija ni več del velike evropske družine, predsednik upa, "da bomo Evropejci, EU in z njo Slovenci in Britanci ne samo ohranili, ampak nadgradili odnose, ki so prijateljski in zavezniški".

Tudi Wendy Morton je v svojem govoru med drugim poudarila, da bo Velika Britanija s Slovenijo sodelovala tudi med njenim predsedovanjem Svetu EU-ja, in sicer kot predsedujoča več okoljskim pobudam ali organizacij za rešitev okoljskih težav. Dodala je, da slovenski in britanski vojaki sodelujejo pri urjenju ter v misijah zavezništva Nato.

Spomin na umrle padalce

Pahor in njegova gostja sta ob robu dogodka položila tudi venca pred leta 2018 postavljeno spominsko ploščo devetim članom posadke zavezniškega bombnika B 24 Liberator VI, ki je 31. marca 1945 strmoglavil pri Gornjem Suhorju. Štirje od petih članov posadke, ki so pred strmoglavljenjem letala izskočili s padalom, so preživeli.

Zrušeni bombnik je sodeloval pri napadu britanskih in ameriških bombnikov na letališča, železniška križišča in tovarne v Gradcu v Avstriji na velikonočno soboto leta 1945. V nemškem obrambnem protinapadu so ga zadeli, dokončno pa je letalo onesposobil z zadetkom v rezervoar z gorivom nemški lovec, ki ga je dohitel nekje nad Celjem.

Bombnik se je spremenil v letečo baklo, s padali je odskočilo le pet članov posadke, ki so že pripravljeni stali ob odprtini letala, za preostale je bilo prepozno. Ti so se nato z letalom vred v Beli krajini zrušili na Puhkovo njivo na Plazu, letalo pa je pri padcu oplazilo bližnjo hišo in jo močno poškodovalo.

Štirje padalci, ki so jih našli domačini oz. partizani, so skok preživeli, peti, ki je bil huje poškodovan, je nato umrl v partizanski bolnišnici. Preživela četverica je 2. aprila 1945 v svoje oporišče odletela s partizanskega letališča Krasinec v Beli krajini.

Tragično umrle letalce so cerkveno pokopali v Vojni vasi. Na pogrebu so govorili sovjetski podpolkovnik Bogomolov, ameriški letalski kapetan John Blatnik, britanski podpolkovnik Peter Moore in partizanski major Ante Novak.

Dan prijateljstva od leta 2019

Pahor in britanski princ Edward sta prvi dan slovensko-britanskega prijateljstva v Gorjem Suhorju zaznamovala maja 2019. Zaradi epidemije covida-19 ga lani niso pripravili.