S predsednikom države Borutom Pahorjem se je pogovarjala Manica J. Ambrožič. Foto: MMC RTV SLO
S predsednikom države Borutom Pahorjem se je pogovarjala Manica J. Ambrožič. Foto: MMC RTV SLO

Glede tega je Pahor, s katerim se je v intervjuju za TV Slovenija pogovarjala Manica J. Ambrožič, še dodal, da na posvetu o sovražnem govoru, ki ga je pred kratkim gostil, med strokovnjaki ni bilo enotnega mnenja o tem, ali obstaja zelo jasna meja med tem, kaj je in kaj ni sovražni govor. "V pravnem smislu to določa kazenski zakonik, v kulturno-političnem pa naša osebna razsodnost, odgovornost. Zato smo prijazni in se med seboj spoštujemo," je še dejal.

Dodal je, da se večina sogovornikov na posvetu ni zavzela za to, da bi prišlo do spremembe definicij v zakonu. "So pa bili večinoma naklonjeni, da bi morda državnotožilski svet ali drugi za to pristojni organi morda storili kaj več pri sami sodni praksi. V zadnjih letih praktično nismo imeli primerov, ko bi bili posamezniki za to obsojeni." Dodal je še: "Skozi te težke čase bomo šli samo, če si bomo povedali to, kar mislimo. Torej svoboda govora je temelj."

Absolutno zaupanje v slovenske zdravnike

Tema pogovora je bilo tudi zdravstvo, pri čemer je Pahor dejal, da slovenskim zdravnikom "absolutno zaupa". "Nikoli ne bi poiskal, vsaj ne poznam okoliščin, v katerih bi to storil, zdravstvene pomoči zunaj. Absolutno jim zaupam. Tako da mislim, da je dejansko nekaj v sistemu narobe. Mislim, da je vzpostavitev nekih drugačnih organizacijskih in kadrovskih in finančnih okoliščin bistvena, zato da bo zdravstveno osebje res lahko dobro delalo," je dejal.

Razprava o volilnem sistemu

Glede dogajanja na domačem političnem prizorišču je dejal, da bo že januarja sklical sestanek parlamentarnih strank in z njimi začel razpravo o spremembi volilnega sistema, ki bo, kot je dejal, zahteven zalogaj, saj je po njegovih besedah javnost prepričana, da se politika ukvarja sama s seboj in je ta sprememba odveč.

Sodelovanje ni najboljše

Sicer je Pahor prepričan, da je sodelovanje v Sloveniji preslabo za potrebe časa, ki prihaja, saj da "vsi še ne razumemo dobro, da se čas okrog nas spreminja, da se spreminjajo razmere doma, zlasti pa v mednarodni skupnosti," in se preveč zanašamo na to, "da nam gre dobro." Prepričan je, da bi morale vse politične stranke delovati kot reprezentanca in opraviti svojo nalogo, saj bi tako ohranili varnost države, okrepili robustnost gospodarstva in ugled Slovenije navzven.

Pahor je v pogovoru, ki ga je vodila odgovorna urednica informativnega programa Manica J. Ambrožič, govoril tudi o arbitraži, aferi Teš 6, otroški srčni kirurgiji, svojih nastopih v javnosti in drugih temah. Celoten pogovor si oglejte v videoprispevku.

Pogovor s predsednikom države