Borut Pahor za varuha človekovih pravic poslancem predlaga Petra Svetino. Foto: BoBo
Borut Pahor za varuha človekovih pravic poslancem predlaga Petra Svetino. Foto: BoBo

Po številnih uradnih in neuradnih pogovorih z vodji poslanskih skupin državnega zbora (DZ) je predsednik Borut Pahor ugotovil, da Peter Svetina uživa potrebno podporo poslank in poslancev za izvolitev, so sporočili iz predsednikovega urada. Za izvolitev varuha človekovih pravic je potrebna dvotretjinska večina glasov vseh poslancev, torej minimalno 60.

Kandidat po oceni predsednika izpolnjuje strokovne kriterije in ima potrebne izkušnje za opravljanje te funkcije, so še navedli. Javna predstavitev kandidata za varuha človekovih pravic RS Petra Svetine bo v petek, 18. januarja 2019, ob 10. uri v Predsedniški palači.

Pahor na osnovi pogovora z vodji poslanskih skupin in predsednikom DZ-ja pričakuje, da bi lahko bilo odločanje poslank in poslancev o kandidatu za varuha človekovih pravic že na redni januarski parlamentarni seji.

Prispelo devet kandidatur

Na javni poziv za novega varuha je prispelo devet predlogov kandidatur. Poleg Svetine so se prijavili še filozof Rok Svetlič, nekdanja ustavna sodnica Jadranka Sovdat, nekdanja poslanka Jasna Murgel, Stanko Baluh, Valerija Korošec, Rajko Marković, Gorazd Pretnar in Franci Žohar. Aktualni varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer se mandat izteče 23. februarja.