Zmago Jelinčič je bil prvi pri predsedniku Borutu Pahorju. Foto: Twitter Boruta Pahorja
Zmago Jelinčič je bil prvi pri predsedniku Borutu Pahorju. Foto: Twitter Boruta Pahorja

Predsednik republike Borut Pahor je posvetovanja glede kandidatov za varuha človekovih pravic začel s predsednikom SNS-a Zmagom Jelinčičem. Kot je po srečanju dejal Jelinčič, mu je Pahor povedal, da sta najbližje možnosti izvolitve Rok Svetlič in Peter Svetina, sam pa mu je pojasnil, da se bodo poslanci SNS-a o podpori odločili zadnji trenutek.

Institucija varuha človekovih pravic se jim v SNS-u sicer zdi odveč, saj da "brani le pravice marginalnih skupin in tujcev, nikakor pa ne osnovnih pravic svojega naroda in države".

Jelinčič je še pojasnil, da sta s predsednikom republike, ki bo posvetovanja s poslanskimi skupinami nadaljeval v četrtek in petek, govorila tudi o spremembi volilnih zakonov, ki jo je naložilo ustavno sodišče. Pahorju je povedal, da se v SNS-u zavzemajo za ukinitev volilnih okrajev, uvedbo kandidatnih list na ravni volilnih enot ter uvedbo absolutnega preferenčnega glasu. Pahor se bo o spremembah volilnih zakonov s strankami pogovarjal predvidoma 17. januarja.

Na javni poziv predsednika republike Boruta Pahorja za novega varuha je prispelo devet predlogov kandidatur s pisnim soglasjem kandidatov. Foto: BoBo
Na javni poziv predsednika republike Boruta Pahorja za novega varuha je prispelo devet predlogov kandidatur s pisnim soglasjem kandidatov. Foto: BoBo

Podpora vladne koalicije

V vladni koaliciji imata največ podpore Svetlič in Svetina, ki ima tudi podporo NSi-ja. O Svetini so se pripravljeni pogovarjati še v Levici, njihova prva izbira pa je Jadranka Sovdat. V SDS-u medtem za zdaj še molčijo.

V SMC-ju pričakovano podpirajo kandidaturo svoje nekdanje poslanke Jasne Murgel, a če bo kazalo na ustrezno podporo v državnem zboru Svetliču ali Svetini, ki ju podpirajo druge koalicijske stranke, bi ju verjetno tudi v SMC-ju podprli.

Poleg Svetliča, Svetine, Sovdatove in Murglove so kandidati še Stanko Baluh, Valerija Korošec, Rajko Marković, Gorazd Pretnar in Franci Žohar.

DZ varuha človekovih pravic imenuje z najmanj 60 poslanskimi glasovi. Katerega izmed izpostavljenih kandidatov bo predsednik republike predlagal v imenovanje, bo tudi tokrat, kot kaže, odvisno predvsem od izbire opozicijskega SDS-a, ki ima največ, 25 poslanskih glasov. V tej stranki pa o svoji izbiri še molčijo.

Varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer se bo mandat iztekel 23. februarja.