Pahor je povedal, da je pričakovana odločitev evropskega sveta, da bo pozval h koncu pogajanj Hrvaške s komisijo. Foto: BoBo
Pahor je povedal, da je pričakovana odločitev evropskega sveta, da bo pozval h koncu pogajanj Hrvaške s komisijo. Foto: BoBo
Slovenska vojska
V Afganistanu je trenutno 89 slovenskih vojakov. Foto: BoBo

"Vojaško se bomo iz Afganistana kmalu umaknili - ob dogovoru zaveznikov, podpori DZ-ja in javnosti," je zatrdil in dodal, da je časovnica umika sicer tudi stvar odločitve obrambnega ministrstva in posveta z MORS-om, predvidoma pa naj bi umik sledil po koncu rotacije zdajšnje slovenske skupine za urjenje afganistanske vojske.

Slovenska vojska v operaciji Isaf (International Security Assistance Force, ustanovljena decembra 2001) sodeluje od marca leta 2004 z okoli 80 pripadniki Slovenske vojske in nekaj civilisti. Trenutno je v Afganistanu 89 slovenskih vojakov. Slovenija je leta 2010 prevzela lastno skupino za urjenje afganistanske vojske, vlada pa je predvidela štiri polletne rotacije OMLT-ja (skupina za mentorstvo in povezave), s tem da bi po dveh rotacijah naredili analizo stanja.

Povedal je, da je pričakovana odločitev evropskega sveta, da bo pozval h koncu pogajanj Hrvaške s komisijo. Ob tem "prelomnem dogodku za Hrvaško in njeno zgodovino" pa je Hrvaški tudi iskreno čestital.
Pahor bo Slovenijo pripeljal v varen pristan
"Moja želja je, da vodim manjšinsko vlado do predčasnih ali rednih volitev in upam, da do zamrznitve administracije ne bo prišlo, kar bi še poslabšalo krizo v državi. Ta se sicer umirja, a bi bankrot Grčije lahko stanje hitro poslabšal. Ne želim biti razlog za krizo," je odgovoril Pahor na vprašanje, do kdaj namerava še vztrajati.
"Sem zelo trmast in žilav, in ko menim, da imam prav, da vodim politiko s cilji v skupno dobro, imam navado zmagati. In ne vidim razlogov, da tokrat ne bi bilo tako, in to barko bom spravil v mirne vode," je pojasnil.
Na začetku prihodnjega tedna se bo poskušal dogovoriti tudi, kdo bo zamenjal ministrice iz stranke Zares.
Križanič: Stojimo za bančnim sistemom
Finančni minister Franc Križanič je po seji vlade pojasnil, da je vlada sprejela prvi ukrep pomoči gradbenemu sektorju, in sicer novelo zakona o DDV-ju. Ta predvideva, da se upnikom ob stečaju podjetja vrne DDV takoj ob začetku stečajnega postopka v višini 60 odstotkov, v primeru prisilne poravnave pa v višini 30 odstotkov.
To bo po Križaničevih besedah proračun obremenilo za 30 milijonov evrov, a bodo dolgoročne pozitivne posledice zaposlenosti to pretehtale. Tudi pri javnih naročil se napoveduje novost, saj bo moral naročnik upoštevati cene, ki ne bodo omogočale 'dampinga' in nekakovostno opravljenega dela.
Glede dokapitalizacije NLB-ja je minister pojasnil, da se dogovarjajo z drugimi partnerji, pripravili so tudi pogajalska izhodišča za AUKN. Ob tem je poudaril, da stojijo za slovenskim bančnim sistemom, pri čemer ga je podprl tudi premier.