Pahor je do zdaj državnemu zboru predlagal osem kandidatk in kandidatov za ustavnega sodnika, v vseh primerih pa so bili kandidati izvoljeni s prepričljivo večino. Foto: BoBo
Pahor je do zdaj državnemu zboru predlagal osem kandidatk in kandidatov za ustavnega sodnika, v vseh primerih pa so bili kandidati izvoljeni s prepričljivo večino. Foto: BoBo

Kot so napovedali v uradu predsednika republike, bo Borut Pahor po presoji kandidatur in pogovorih s kandidatkami in kandidati na posvetovanja povabil vodje poslanskih skupin v DZ-ju. Pred tem se bo o predvidenem načinu delovanja državnega zbora v sedanjih razmerah, ko je v državi razglašena epidemija novega koronavirusa, posvetoval s predsednikom državnega zbora Igorjem Zorčičem.

Sorodna novica Vlada mora redno preverjati upravičenost ukrepov iz odloka o omejitvi gibanja

Na poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prosto mesto sodnika na ustavnem sodišču, ki so ga v predsednikovem uradu objavili 14. februarja, je sicer prispelo sedem kandidatur, in sicer Andraža Terška, Branka Koržeta, Anžeta Erbežnika, Roka Svetliča, Marka Starmana, Janeza Pogorelca in Barbare Zobec.

Zakon o ustavnem sodišču določa, da predsednik republike lahko izbere kandidata izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa državnemu zboru predlaga tudi druge kandidate. Že v četrtek so v predsednikovem uradu poudarili, da se bo Pahor potrudil za oblikovanje potrebne podpore kandidatu, ki bo ustrezal visokim strokovnim merilom za opravljanje te funkcije. Še pred glasovanjem v državnem zboru je sicer predvidena tudi javna predstavitev predlaganega kandidata.

V uradu predsednika republike so v sredo tudi spomnili, da je Pahor do zdaj državnemu zboru predlagal osem kandidatk in kandidatov za ustavnega sodnika, v vseh primerih pa so bili kandidati izvoljeni s prepričljivo večino.