Miha Pogačnik po Pahorjevem mnenju dobiva previsok honorar. Foto: MMC RTV SLO
Miha Pogačnik po Pahorjevem mnenju dobiva previsok honorar. Foto: MMC RTV SLO

Pahorja je namreč zmotil visok honorar članov mešane komisije mednarodnopravnih strokovnjakov za reševanje vprašanja meje s Hrvaško oziroma honorar predsednika slovenskega dela te komisije Mihe Pogačnika - ta naj bi na mesec prejemal 6.300 evrov bruto za vodenje komisije, poleg tega pa naj bi njegovo podjetje Iustica za pravno svetovanje od vlade mesečno prejemalo še 2.500 evrov bruto.

"V Sloveniji veliko funkcionarjev opravlja odgovorne naloge, a za nagrade, ki so nižje od Pogačnikove," je dejal premier in dodal, da bo zato vlada pripravila seznam vseh pogodb z zunanjimi sodelavci, saj je "potrebno narediti red s pripravo regulative, ki bo postavila standarde na tem področju". Ob tem je premier še dejal, da bi lahko določene naloge opravljali tudi javni uslužbenci.

Pogačnik je sicer v sredo po zasedanju slovensko-hrvaške komisije odločno zavrnil, da bi bil za svoje delo preveč plačan, in poudaril, da so honorarji v primerljivih zahodnih državah za tovrstno svetovanje veliko višji.

Naj prekine pogodbo s Pogačnikom, pa je danes vlado pozval tudi evropski poslanec Jelko Kacin. Ocenil je, da je višina nagrade, ki jo prejema kot predsednik komisije, diskriminatorna in poniževalna do drugih članov komisije.

T. K.