Ključno papeževo sporočilo žrtvam spolnih zlorab je sicer spodbuda, da nadaljujejo boj in razkrijejo slabe pastirje. Foto: Reuters
Ključno papeževo sporočilo žrtvam spolnih zlorab je sicer spodbuda, da nadaljujejo boj in razkrijejo slabe pastirje. Foto: Reuters

Papež Frančišek je v sredo ob koncu splošne avdience odšel do desetčlanske slovenske skupine preživelih žrtev spolnih zlorab, njihovih svojcev in podpornikov, tik pod vhodom v baziliko svetega Petra, in iz spoštovanja do gostov iz Slovenije vstal iz invalidskega vozička.

Med ganljivim srečanjem je papež z objemi in toplimi besedami preživelim vlil poguma za nadaljevanje boja proti zlu, ki mu sam pravi bolezen Cerkve. Ob tem je storilcem napovedal razkritje, srečanje pa sklenil z iskrenim opravičilom žrtvam. Delegacijo je iz Slovenije v Vatikan pripeljal zavod Dovolj.je pod vodstvom duhovnika Janeza Cerarja. Zavod sicer združuje zlorabljene posameznike, njihove domače in strokovne sodelavce.

Na dogodek so se odzvali tudi s Slovenske škofovske konference (SŠK). Kot so sporočili, jih veseli, da je papež Frančišek sprejel slovenske žrtve. "Papež nam s svojo držo kaže, da so žrtve vedno na prvem mestu, vsi skupaj pa smo na poti reševanja preteklih zlorab," so zapisali in poudarili, da si tudi škofje prizadevajo za hitrejše reševanje odprtih vprašanj.

Ob tem so slovenski škofje znova izrazili bližino z žrtvami, ki so se jim zato tudi večkrat opravičili, nazadnje lani predsednik SŠK-ja Andrej Saje. Ob opravičilu je poudaril tudi ničelno toleranco do kakršnih koli zlorab. Tudi škofje si prizadevajo za hitrejše reševanje odprtih vprašanj, vendar za njihovo reševanje in hitrost postopkov niso pristojni sami.

Poteka sestava komisije, ki bo pomagala pri delu z žrtvami, poudarjajo pa, da so protokoli v primerih zlorab natančno predpisani in se jim že zdaj strogo sledi. Ustanovitev tovrstne omenjene komisije pa zahteva svoj čas, so še navedli.

Papež se je januarja odzval tudi na obtožbe patra Rupnika

Dogajanje v Sloveniji oziroma nedejavnost pri sistemskem spopadanju z zlorabami sicer ni mogla ostati neopažena v Vatikanu, še poroča Delo. K tovrstni opaznosti je veliko prispeval tudi primer serijskih zlorab, ki naj bi jih nad nunami zagrešil sloviti ustvarjalec mozaikov, pater Marko Ivan Rupnik.

Sorodna novica Patra Rupnika zlorab obtožili še dve redovnici. Papeža primer "presenetil in prizadel".

Papež Frančišek se je sicer že januarja v prvem odzivu na primer patra Marka Rupnika, jezuita in umetnika, ki ga več redovnic obtožuje zlorab, dejal, da ga je zadeva presenetila in prizadela. Rupnik naj bi pred tremi desetletji zagrešil več spolnih zlorab redovnic ljubljanske skupnosti Loyola, v kateri je deloval. Obtožbe zoper njega so bile vložene predlani, a je pristojni cerkveni organ ugotovil, da so zastarale, in primer zaključil. Nato so lani v javnost prišle navedbe več redovnic o sistematičnih in več časa trajajočih zlorabah.

Jezuitski red je Rupniku prepovedal vsakršno javno umetniško dejavnost, zlasti v verskih objektih. Že prej so mu prepovedali vse oblike javnega duhovniškega udejstvovanja in javno komuniciranje.