Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Slovenska škofovska konferenca se je na novinarski konferenci odzvala na odkritje zlorab in nasilja patra Marka Ivana Rupnika. Stališče SŠK-ja so predstavili predsednik škofovske konference Andrej Saje in ljubljanski nadškof Stanislav Zore ter tajnik SŠK-ja Tadej Strehovec.

"Z veliko žalostjo in prizadetostjo spremljamo razkrivanje raznovrstnih zlorab od patra Rupnika, ki so se dogajale daljše obdobje in za katere smo aktualni slovenski škofje izvedeli iz objav v medijih. V zadnjem času, potem ko so jezuitski predstojniki v Rimu potrdili verodostojnost dejstev, obsojamo vsa Rupnikova čustvena, spolna in duhovna nasilna dejanja ter hudo zlorabo zakramenta sprave. Podpiramo jih pri njihovem prizadevanju za iskanje resnice in pravičnosti," je povedal Saje in dodal, da želijo poudariti, da žrtve nikoli niso krive.

"Smo na strani žrtev, izražam sočutje, bližino in se zavezujemo, da ji bomo po svojih močeh pomagali. Želimo stati ob strani tudi širši skupnosti. Obžalujemo, da so nedopustna dejanja ostala prikrita toliko let in da so povzročila trpljenje žrtvam ter njihovim bližnjim. Obžalujemo opustitev dolžnih ravnanj odgovornih in prikrivanje dejstev spolnega in duhovnega nasilja ter zlorabe moči in avtoritete, pa ne le v primeru patra Rupnika, ampak tudi v vseh drugih primerih, ki so se zgodili v Sloveniji ali kje drugje. Žal nam je, da žrtve desetletja niso bile zares slišane. Vsaka zloraba duhovne moči in avtoritete za izvajanje nasilja nad drugimi podrejenimi osebami je nedopustna in je zavržno dejanje. Zavzemamo se za večjo transparentnost in ničelno toleranco do fizične, do fizičnega, spolnega, psihičnega in duhovnega nasilja ne glede na to, da so dejanja s cerkveno pravnega vidika zastarana, so vedno zavržna in vredna obsodbe," je še navedel.

Rupnikove žrtve pa so pozvali, da se obrnejo na javno objavljene naslove.

Ob tem pa so pozvali tudi preostale žrtve nasilnih dejanj v cerkvenih skupnostih od drugih storilcev, da prijavijo kakršne koli oblike zlorab in nasilja.

"Novica o zlorabah patra Rupnika je šokirala slovensko in tudi svetovno javnost. Žrtev njegovih dejanj je posredno tudi širša skupnost. Patra Rupnika smo poznali kot izjemnega umetnika, pronicljivega duhovnega voditelja, ki je zaznamoval številna osebna življenja in skupnosti ter ustvaril veliko umetniških del in duhovne literature. Razumemo, da so ob tej novici številni prizadeti in da se sprašujete, ali je morda vse to, kar je ustvaril, treba zavreči. Prosimo vas, da ob tem tragičnem spoznanju ločujemo med njegovimi nedopustnimi in obsodbe vrednimi dejanji ter njegovim preostalim izjemnim duhovno-umetniškim opusom, ki je bil ustvarjen v mozaikih in tudi na preostalih področjih," je še dejal predsednik SŠK-ja.

SŠK ni bil v stiku z Rupnikom

Neimenovana nekdanja slovenska redovnica, ki je na začetku tega tedna za italijanski časopis Domani opisala več let spolnih zlorab in duhovnih manipulacij Rupnika, je sicer o tem dejala, da njegova "spolna obsedenost ni bila improvizirana, ampak globoko povezana z njegovim konceptom umetnosti in njegovim teološkim razmišljanjem".

Na vprašanje, ali so bili leta 2019, ko je bil Rupnik izobčen, seznanjeni z obtožbami, s katerimi se je ta spoprijemal, je Saje odgovoril, da ne oziroma da sami niso prejeli nobene prijave. Prav tako niso bili seznanjeni s tem, da je Rupnik zlorabil zakrament spovedi. To naj bi izvedeli šele iz medijev. SŠK pa z Rupnikom ni bil v stiku, saj je ta večino časa preživel v Rimu, prav tako pa niso v stiku zdaj.

Slovenski jezuiti sicer niso prejeli še nobene prijave

V slovenski provinci Družbe Jezusove podpirajo ponovno odprtje kanonskega postopka v primeru patra Marka Rupnika, ki naj bi pred tremi desetletji zagrešil več spolnih zlorab redovnic. Slovenski jezuiti sicer niso prejeli še nobene prijave.

V posebni izjavi Slovenske province Družbe Jezusove v primeru Rupnik, objavljeni v nedeljo na spletni strani jezuitov v Sloveniji, so vse, ki so zdaj ali v preteklosti doživeli spolno, psihično ali duhovno zlorabo jezuitov ali njihovih sodelavcev, pozvali, naj se obrnejo na delegata za varovanje varuh@jezuiti.si.

Če bi opazili, da je prišlo do neustreznega spolnega vedenja, spolnega napada ali katerega koli drugega kaznivega dejanja zoper otroka ali ranljivo odraslo osebo, pa očividce in žrtve pozivajo, naj svoje opažanje nemudoma posredujejo vodji apostolata, jezuitskemu delegatu za varovanje, jezuitskemu predstojniku ali kateremu koli drugemu ustreznemu organu, vključno s policijo.

Marku Ivanu Rupniku očitajo psihične in fizične zlorabe več redovnic ljubljanske skupnosti Loyola pred več desetletji. Omenjene obtožbe so bile vložene lani, a je pristojni cerkveni organ ugotovil, da so zastarale, zato je primer končal.

Mozaik. Foto: EPA
Mozaik. Foto: EPA

Vatikan je sprejel ukrepe proti Rupniku, sicer priznanemu sakralnemu umetniku. Že leta 2019 ga je začasno ekskomuniciral, ker je žensko, ki je imela z njim spolne odnose, odvezal greha. Kot je potrdil predstojnik svetovnega jezuitskega reda Arturo Sosa, pa so ukrep ekskomunikacije pozneje odpravili, ker je Rupnik greh priznal in se zanj pokesal.

Dve leti po tem mu je Vatikan zaradi obtožb o zlorabah redovnic prepovedal opravljati nekatere dejavnosti. Ti ukrepi ostajajo v veljavi, zaradi zastaranja zadeve pa ni bilo kazenskega pregona.

Odziv SŠK-ja na Rupnikove zlorabe