Katoliška cerkev. Foto: Shutterstock
Katoliška cerkev. Foto: Shutterstock

V posebni izjavi Slovenske province Družbe Jezusove v primeru Rupnik, objavljeni na spletni strani jezuitov v Sloveniji, so še poudarili, da je za prihodnost njihove družbe in Katoliške cerkve v Sloveniji temeljna širitev kulture milosti in ustvarjanje varnega okolja: "Stojimo na strani žrtev zlorab in si prizadevamo ustvariti kulturo varnosti in zavezanosti najvišjim standardom v našem poslanstvu."

"S primarnim namenom ozaveščanja in spodbujanjem dosledne kulture zaščite otrok in ranljivih odraslih smo v Slovenski provinci sprejeli kodeks ravnanja, ki vsebuje smernice za etično ravnanje in ustvarjanje varnega okolja," so še pojasnili.

Prijavo podati tudi na policijo

Vse, ki so zdaj ali v preteklosti doživeli spolno, psihično ali duhovno zlorabo pri jezuitih ali njihovih sodelavcih, pozivajo, naj se obrnejo na delegata za varovanje varuh@jezuiti.si. Če bi opazili, da je prišlo do neustreznega spolnega obnašanja, spolnega napada ali katerega koli drugega kaznivega dejanja zoper otroka ali ranljivo odraslo osebo, pa naj svoje opažanje nemudoma posredujejo vodji apostolata, jezuitskemu delegatu za varovanje, jezuitskemu predstojniku ali kateremu koli drugemu ustreznemu organu, vključno s policijo, so pozvali.

Tudi vodstvo jezuitskega reda je v nedeljo pozvalo vse morebitne žrtve spolnih zlorab patra Rupnika, naj to prijavijo. Na Slovenski škofovski konferenci (SŠK) so na vprašanje, ali bo na njihov naslov šla tudi informacija o pritožbi zoper patra Rupnika, ki jo je Dikasterij za nauk vere prejel leta 2021 in pozneje ugotovil, da je zastarala, odgovorili, da s tem podatkom ne razpolagajo.

SŠK prijave ni prejel, a to ne pomeni, da ni bila podana

Tudi na vprašanje, ali je še kakšna informacija, ki jo bo slovenska Cerkev delila z vodstvom jezuitov, so navedli, da s tovrstnimi informacijami ne razpolagajo. Na SŠK-ju so pozneje odgovorili, da niso prejeli nobene prijave, ki naj bi jo nekdanja slovenska redovnica zoper patra Rupnika podala leta 1994 v Sloveniji. "To pa ne pomeni, da takšnih prijav niso prejele škofije oz. slovenska jezuitska provinca," so dodali.

Kleriki obvezani prijaviti sum kršitve 6. zapovedi

Na Inštitutu za kanonskopravne vede Teološke fakultete v Ljubljani so sicer pojasnili, da klerik oziroma član ustanove posvečenega življenja ali družbe apostolskega življenja vsakič, ko izve ali ima utemeljene razloge za to, da verjame, da je bilo storjena spolna zloraba oziroma kaznivo dejanje zoper šesto Božjo zapoved (Ne nečistuj!), mora to nemudoma prijaviti ustreznemu predstojniku. Prijavo je mogoče zmeraj posredovati na Sveti sedež, bodisi neposredno ali pa preko papeškega predstavnika, so navedli.

V pravnih normah Katoliške cerkve poznajo tudi hujša kazniva dejanja proti svetosti zakramenta pokore in sprave (spoved), ki so pridržana Dikasteriju za nauk vere. Takšno dejanje je, recimo, odveza soudeleženca pri grehu zoper šesto Božjo zapoved. Kazenski postopki v zvezi s kaznivimi dejanji, ki so pridržana Dikasteriju za nauk vere, zastarajo po 20 letih, a ima dikasterij pravico, da v posameznih primerih ukine zastaralni rok. To je diskrecijska pravica dikasterija, so dodali.

Spomnili so, da je v primeru patra Rupnika, kolikor je znano iz javno dostopnih podatkov v medijih, šlo za dve vrsti obravnave kaznivih dejanj: odveze soudeleženca pri grehu zoper šesto Božjo zapoved (spoved) in druge vrste obtožb (kazenske narave) v zvezi s članicami skupnosti Loyola. Družba Jezusova je (bila) v stiku z dikasterijem in informacije so tekle obojestransko, so navedli.