Policija v podaljšanem obdobju uporabe paralizatorja ni uporabila na osebah. Foto: EPA
Policija v podaljšanem obdobju uporabe paralizatorja ni uporabila na osebah. Foto: EPA
Paralizator je preizkušala specialna enota policije pri generalni policijski upravi. Foto: MMC RTV SLO
Spopad policije s protestniki
Uporaba električnega paralizatorja povzroči manj škode kot uporaba drugih prisilnih sredstev, kažejo raziskave. Foto: Reuters

Delovna skupina za nadzor nad uporabo paralizatorja Taser X-26 bo poročilo o drugem obdobju preizkušnje še pripravila, po koncu prvega obdobja pa so ugotovili, da je paralizator ob določenih pogojih edina alternativa strelnemu orožju, poleg tega pa so posledice njegove uporabe bistveno manjše.

Uporaba paralizatorja bi bila tako primernejša v zaprtih prostorih, ko se policist nima možnosti umakniti, napadalca ne more obvladati s tradicionalnimi prisilnimi sredstvi in ne more izstreliti opozorilnega strela.

Nekaj prednosti uporabe paralizatorja:
- večja razdalja od napadalca
- preprečitev uporabe strelnega orožja
- 90- do 95-odstotno delovanje
- deluje na celo telo, razen glave
- človeka v trenutku obvlada
- uporaba v zaprtih prostorih
vir: Policija

Policija namreč ugotavlja, da se policisti pri svojem delu vedno pogosteje srečujejo s kršilci, ki so oboroženi. Uporaba paralizatorja bi po mnenju policije zmanjšala ogroženost policistov, hkrati pa raziskave iz tujine, na katere se opira tudi slovenska policija, kažejo na zmanjšano smrtnost ob uporabi prisilnih sredstev.

ISM: Zdravi ljudje brez posledic, potrebna previdnost
V zvezi s pomisleki, da uporaba paralizatorja lahko povzroči medicinsko nevarna stanja organizma, je policija je za mnenje zaprosila tudi Inštitut za sodno medicino. Ta je v neobvezujočem mnenju med drugim ugotovil, da tehnično brezhiben in pravilno uporabljen paralizator ne bi smel povzročiti motenj srčnega ritma pri zdravih ljudeh, vendar pa je tudi pri njegovi uporabi potrebna previdnost. Med drugim lahko pride do vbodnih ran zaradi puščic in nenadnih padcev zaradi ohromitve, pri katerih se lahko človek poškoduje. Zato odsvetujejo uporabo paralizatorja pri starejših ljudeh, pri ljudeh, ki so očitno pod vplivom močnih stimulansov (kokain ...), in na mestih, kjer lahko padec povzroči telesno poškodbo.

Možni stranski učinki:
- amnezija zaradi stresa
- vrtoglavica
- hude poškodbe oči in vratu pri previsokem strelu
- sekundarne poškodbe zaradi padcev
- možne težave pri nosečnicah
vir: Policija

AI: Povezava med paralizatorjem in smrtjo
Proti uporabi električnega paralizatorja se je že po izteku prvega poskusnega obdobja izrekel Amnesty International Slovenije, saj menijo, da njegovo delovanje ni dovolj raziskano z vidika delovanja na rizične skupine. Po mnenju AI-ja so primeri iz ZDA že dokazali vzročno zvezo med delovanjem paralizatorja in smrtjo posameznika.

Policija: V literaturi smrtnih primerov ni
Policija je v poročilu po prvem poskusnem obdobju uporabe zapisala, da v literaturi še ni bilo omenjenega primera, v katerem bi bila uporaba paralizatorja navedena kot primarni vzrok smrti. Paralizator se zato obravnava kot resno orožje, ki ga lahko uporabljajo le za to usposobljene osebe.