Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Odločitev o njegovi izključitvi je bila sprejeta "zaradi njegovega trmastega zavračanja izpolnjevanja zaobljube pokorščine", piše v pismu, ki ga je delegat jezuitskega generalnega predstojnika Johan Verschueren v sredo poslal Rupniku in tudi vsem, ki so podali obtožbe na njegov račun, poroča italijanski časopis Domani.

Rupniku so bile uvedene omejitve pri njegovem duhovniškem udejstvovanju, umetniškem delovanju in gibanju, ki jih je zdaj že nekdanji jezuit v zadnjih mesecih večkrat kršil, še dodaja Domani.

"Patru Marku Rupniku smo naložili, da je zamenjal skupnost in sprejel novo poslanstvo, v katerem smo mu kot jezuitu ponudili zadnjo priložnost, da se sprijazni s svojo preteklostjo in da jasen znak številnim prizadetim osebam, ki so pričale proti njemu, da bi stopil na pot resnice," je zapisal v pismu Verscheuren. Ker je Rupnik večkrat zavrnil naloženo, zato ne preostane drugega, kot da ga izključijo iz Družbe Jezusove, je še dodal.

Kot je razvidno iz pisma, ki ga povzema italijanska tiskovna agencija Ansa, je bila odločitev o izključitvi Rupnika iz Družbe Jezusove sprejeta 9. junija. Rupnik ima zdaj 30 dni časa za pritožbo. Po tem obdobju bo izključitev postala dokončna.

Navedbe več redovnic o sistematičnih in več časa trajajočih zlorabah

Rupnik naj bi namreč pred tremi desetletji zagrešil več spolnih zlorab redovnic ljubljanske skupnosti Loyola, v kateri je deloval. Obtožbe zoper njega so bile vložene predlani, a je pristojni cerkveni organ ugotovil, da so zastarale in primer končal. Nato so lani v javnost prišle navedbe več redovnic o sistematičnih in več časa trajajočih zlorabah.

Jezuitski red je Rupniku prepovedal vsakršno javno umetniško dejavnost, zlasti v verskih objektih. Že prej so mu prepovedali vse oblike javnega duhovniškega udejstvovanja in javno komuniciranje.

Vatikan je Rupnika, sicer priznanega sakralnega umetnika, že leta 2019 izobčil, ker je žensko, ki je imela z njim spolne odnose, odvezal greha. A so ta ukrep kmalu odpravili, ker je Rupnik greh priznal in se zanj pokesal.

Katerih omejitev izključeni pater Rupnik ni spoštoval?