Število nabavljenih oklepnikov se bo predvidoma precej skrčilo. Foto: BoBo
Število nabavljenih oklepnikov se bo predvidoma precej skrčilo. Foto: BoBo

Znano je, da je bil obtožni predlog na sodišče vložen zoper pet oseb, po neuradnih informacijah nekaterih medijev pa naj bi to bili Janez Janša, Tone Krkovič, Jože Zagožen, Walter Wolf in Ivan Črnkovič. Mladina je poročala, da naj bi vrhovno državno tožilstvo Janšo obtožilo poskusa sprejemanja daril, Zagožna sprejemanja daril za nezakonito posredovanje, Krkoviča sprejemanja daril, Črnkoviča dajanja daril za nezakonito posredovanje, Wolfa pa dajanja pomoči.

Po navedbah Pavlič Pivkove sodišče v kazenskih zadevah skladno z določili sodnega reda daje obvestila o vloženem aktu šele po tem, ko je opravljen preizkus obtožnega predloga in je o tem obveščen obdolženec. Zakon roka za preizkus obtožnega predloga sicer ne določa, a po preizkusu naj bi bila v javnosti predvidoma znana tudi imena obtožencev.

Preizkus obtožnega predloga pomeni, da sodnik, ki mu je zadeva dodeljena, ugotovi, ali je dejanje, kot je opisano v obtožnem predlogu, mogoče kvalificirati kot kaznivo dejanje; ali so, denimo, podane okoliščine, ki izključujejo krivdo, ali je kazenski pregon morda že zastaral in podobno.

Domnevni obtoženci navedbe že zavrnili
Vsi našteti razen Wolfa, ki se na vložitev obtožnega predloga še ni odzval, so domnevne navedbe iz obtožnice že zavrnili, izrazili pa so tudi ogorčenje nad tem, da je časnik objavil vsebino obtožnice, ki je sami nimajo.