Bo usoda patrij kmalu znana? Foto: EPA
Bo usoda patrij kmalu znana? Foto: EPA

Preiskave in zasliševanja, ki jih opravljajo slovenski in avstrijski preiskovalci zadeve Patria, je potrdil glavni finski preiskovalec Kaj Erik Björqvist, ki pa imen zaslišancev ni želel povedati, piše Dnevnik. Dejal je le, da gre za štiri osebe in da v zadevi ni novih imen. Glede na do zdaj znana neuradno razkrita imena gre najverjetneje za predstavnika Patrie za Slovenijo Reija Niittynena, izvršnega podpredsednika Heikkija Hulkkonena, podpredsednika uprave Patrie Tapia Rummukainena in generalnega direktorja Patrie Jormo Wiitakorpija.

Kot je znano je Finska v zadevi Patria ustanovila skupne preiskovalne skupine z Avstrijo in Slovenijo. Finska policija je opravila nekaj preiskav v Patrii in v hišah osumljencev že spomladi 2008. Medtem ko so Finci tudi že zasliševali v zvezi z afero v Avstriji in Sloveniji, so zdaj prvič preiskovali na Finskem tudi slovenski preiskovalci.

Na državnem tožilstvu skopi s pojasnili
Če so finski preiskovalci takoj potrdili nadaljevanje preiskave v zadevi Patria na Finskem, pa so bili v Sloveniji po pisanju Dnevnika na tožilstvu precej bolj zadržani. Tiskovna predstavnica tožilstva Marjetka Raušl je namreč le potrdila prisotnost slovenskih preiskovalcev na Finskem.

Sicer pa naj bi bil v sredo na vrhovnem državnem tožilstvu na pobudo obrambnega ministrstva sestanek, na katerem je bila glavna tema prav potek preiskave. Informacije o tem bi bile namreč dobrodošle za ministrstvo pri odločitvi glede nadaljevanja nakupa 135 oklepnikov in morebitnem odstopu od pogodbe z uveljavitvijo protikorupcijske klavzule.

Prav od uspešnosti preiskave je namreč odvisno, kolikšno pogajalsko moč bo imelo obrambno ministrstvo pri pogajanjih za spremembo ali prekinitev pogodbe v vrednosti 278 milijonov evrov, ki pa jih ministrstvo, kot smo že pisali, nima.

A. Me.