Za dobrobit mladih med drugim Evropska komisija pripravlja nov načrt okrevanja Naslednja generacija EU-ja, ki je do zdaj največji paket pomoči za mlade na evropski ravni, so še zapisali v uradu. Foto: Pixabay
Za dobrobit mladih med drugim Evropska komisija pripravlja nov načrt okrevanja Naslednja generacija EU-ja, ki je do zdaj največji paket pomoči za mlade na evropski ravni, so še zapisali v uradu. Foto: Pixabay

Ta teden je bil mednarodni dan mladih. Združeni narodi so ga razglasili leta 1999, da se vsako leto razpravlja o različnih vprašanjih, ki zadevajo mlade, in da se opozarja na njihovo pomembno vlogo v družbi. Tokratna tema je vključevanje mladih v odločevalske procese za skupno svetovno delovanje.

Na pomen vključevanja mladih opozarjajo tudi v slovenskih mladinskih organizacijah, saj so prepričani, da lahko le tako rešujejo težave, s katerimi se spopadajo mladi. Najbolj pereči sta zaposlovanje in stanovanjska problematika.

Pred nami mednarodni dan mladih
Prvo kar bodo mladi morali storiti je da začnejo hodit na volitve z neudeležbo samo prepuščajo starejšim, da odločajo namesto njih.
-gozdar1 2020-08-11T08:00:33+02:00
Ena od težav pri zaposlovanju mladih je tudi študij za vsako ceno. Če mi sproduciramo tisoče pravnikov, ekonomistov, družboslovcev..., trg jih pa potrebuje 200, potem se res dogajajo prekarnosti. Seveda se potem tak šolan človek noče preusmerit oz. mu je izpod časti delati drugo delo, ki ne zahteva takšne izobrazbe. Ena od slabih lastnosti tega masovnega študija je tudi ta, da dobimo ogromno povrečnega kadra in nekaterim povprečnim oz. podpovprečnim uspe preko vez dobiti lagodno državno službo. Kakšen nadpovprečen pa zaradi tega izpade. S tem potem vsi zgubimo. Mogoče bi včasih morali začeti problem reševati pri korenu.
-pohorjezeleno 2020-08-11T08:46:49+02:00
v Sloveniji je tako že kar dolgo, vsaj 15 let. In kaj se spremeni? Tu pa tam se napiše kar članek, govori se na veliko o pomenu mladih bla bla bla. Spremeni se ne pa nič. Zato se danes niti razburhat ne bo začela, sam to bom rekla: če si mlad in ti starši ne morejo pomagati pri rešitvi stanovanjskega problema, potem pojdi v tujino. Nobeno stanovanje ni vredno 30 letnega kredita. Pika amen konc.
-Geres* 2020-08-11T08:16:29+02:00
Poleg "levih in desnih", kakor ste jih poimenovali, obstaja tudi veliko neparlamentarnih strank, "alternativnih", če lahko uporabim ta izraz. Če se vam zdi, da vaših interesov nihče ne zastopa, je pomemben razlog za to dejstvo, da ne volite. Mladi ne volite, zato se nihče za vas ne zavzema, zato nikogar ne volite itn. Če želite, da se to postopanje neha, bo ena izmed strani ta krog morala presekati. In to zagotovo ne bodo politiki. Politiki ne bodo samo od sebe začeli nagovarjati dela populacije, ki ne voli. Drastične spremembe se ne bodo zgodile čez noč, z enimi volitvami, v času enega mandata. Potrebno bo narediti več malih korakov. Prvi je, da se mladi udeležite prihajajočih volitev v večjem številu. Ne glede na to za koga volite, tudi če oddate neveljavno glasovnico, boste s tem izboljšali svoj položaj. Če nič drugega bo statistika zabeležila, da se je volilna udeležba v najnižji starostni skupini bistveno povečala. Vsem strankam bo takoj zasvetila lučka. Ignoriranje mladih mogoče več ni pametna strategija. Mladi po novem volijo. In ker imajo stranke rade glasove, se bodo na to odzvale in v želji pridobiti glasove mladih, predlagale in podprle ustrezne predloge. Zakaj mislite, da se toliko strank bori za upokojence? Ker upokojenci volijo.
-Dejan_f 2020-08-11T08:37:42+02:00
Mednarodni dan mladih

Velika težava so prekarne oblike zaposlitve
V Mladinskem svetu Slovenije poudarjajo, da so mladi podvrženi prekarnim oblikam zaposlitve, kot so delo za določen čas ali prek različnih pogodb oz. "prisilnega s. p.". Pogosto se zgodi, da že vstopijo v trideseta – čeprav so ves čas po koncu izobraževanja ali pa tudi že prej delali – in nimajo niti dneva delovne dobe, so za STA navedli v Mladinskem svetu. Vse to vodi v pozno osamosvajanje mladih, pri čemer se srečujejo tudi s problematiko bivanja. Mladim so stanovanja pogosto nedostopna, tako za najem kot za nakup, zato se danes izjemno težko osamosvojijo. Mladinski svet ocenjuje, da so bili prav mladi med najbolj prizadetimi zaradi epidemije novega koronavirusa – ne v smislu bolezni covida-19, pač pa zaradi drugih sprememb v tem času. Tako vsaj izhaja iz ankete Mladi v času epidemije covida-19.

Na drugi strani razvajenci, kjer jim je bilo preskrbljeno z nekaj stanovanji, ki jih zdaj oddajajo prav takim, ki komaj shajajo. Valda po astronomskih cenah, da si oni lahko BMWje kupijo.
-Prismuknjen 2020-08-11T08:12:16+02:00
Mladim je jasno, da ste starši izropali dediščino vaših staršev in bankrotirali jugoslavijo. Mladi imamo vsako leto več zakonov, več birokracje in omejitev, da bi karkoli začeli ustvarjati, tako pri gradnji kot pri kreditiranju (kreditna sposobnost) kot pri novih podjetniških idejah (taksa na takso in GDPR na GDPR).
-PenkoLenko 2020-08-11T08:21:56+02:00
Naganjanje folka "na faks" - ni važno kateri je bil nateg, ki se ga marsikdo ne zaveda - čeprav je ravno tako "del sistema" čez katerega tako radi udrihajo. Zanimivo da tisto malo mulcev, ki so se usmerili bolj v "obrtne" vode imajo manj težav - pa tudi niso ne vem kaj zamudili v življenju, razen jamranja.
-stratocaster 2020-08-11T09:07:22+02:00
Mladina hoče živeti samostojno in brezskrbno in seveda z leti postane to problem ker ni družin ni novih generacij ni vezi in družba socialno razpade in tako dobimo nezakonske otroke otroke enostarševskih družin itd... temelj je vedno v družini če kdo ne verjame naj se obrne proti jugu.
-alienneila 2020-08-11T08:09:23+02:00

310 tisoč mladih, starih med 15 in 29 let
Na številne izzive in ovire, s katerimi se mladi spopadajo na poti osamosvajanja, je pred mednarodnim dnevom mladih opozoril tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina, ki zagovarja večje vključevanje mladih v procese odločanja. Mednarodni dan mladih bo tokrat tudi priložnost za spomin na začetke in dosežke mladinskega organiziranja pri nas. Letos namreč mladinski svet praznuje 30 let, Mladinska mreža MaMa pa 15 let delovanja. V Sloveniji je bilo na začetku leta 310.000 mladih, starih med 15 in 29 let. Stopnja brezposelnosti v prvem četrtletju je bila z 11,5 odstotka najvišja med mladimi v starostni skupini od 15 do 24 let in se je glede na enako obdobje lani zvišala za 1,6 odstotne točke. Eden izmed razlogov za visoko stopnjo brezposelnosti med mladimi bi bilo lahko znižanje števila zaposlenih prek študentskega servisa; takih je bilo 23.000, kažejo statistični podatki. Med mladimi je sicer več kot 18.000 brezposelnih.

Moj topel predlog vsem mladim. Pojdite v tujino. Poizkusite par let. Če ne pa nazaj domov. Z izkušnjami.
-ANNNNNNN 2020-08-11T08:15:10+02:00
pač slovenija plačuje davek ker leta ni imela ustrezne stanovanjske politike (še danes jo nima, itak smo 80-90% stanovanj zgradili v socializmu), nato ker ne spoštuje zakonov lastne države (ve se kaj je zaposlitev in kaj ni, torej siliti nekoga v s.p.-je če dela le za enega delodajalca je pač prepovedane - ampak to je še en v dolgi vrsti privilegijev, ki jih država daje kapitalistom, poleg davkov, davkoplačevalskega denarja torej tudi možnost da kršijo zakon in ustvarijo kasto sužnjev). paziti moramo, da se nam ne zgodi depopulacija, kot na primer na hrvaškem... ker ko mladi začnejo masovno iti ven iz države jih potem nič več ne ustavi. zaenkrat še nismo tam (masovno izseljevanje) ampak če se bodo razmere iz leta v leto slabšale, pa enkrat bomo.
-el CARTEL 2020-08-11T08:08:23+02:00
Obstaja dosti možnosti, da si izkušnje dobiš že med študijem. Konkretne. Jaz sem imel do diplome 2,5 leta strokovnega dela za sabo in sem potem takoj dobil zaposlitev po diplomi. Družboslovna fakulteta. Dokaj nezaposljiva smer, pa nisem niti 1 dan bil na Zavodu za zaposlovanje. Je pa nekaj res. Za to je potrebno dosti odrekanja. Strokovno delo je namreč bolj zahtevno kot klasična študentska dela, kjer pač delaš po navodilih in to je to. Se je pa splačalo. Marsikaj se v resnici da. Pa nisem nikoli imel noben vez in poznanstev. Je pa težko. To pa ja. Tudi stanovanje se da urediti, ampak seveda NE v Ljubljani. To pa je dejstvo.
-SKing 2020-08-11T08:46:19+02:00
To pa je ena slabših plati kapitalizma. Pred osamosvojitvijo smo stanovanja kupovali za 30.000 mark oz. 15.000 evrov. Danes jih kupujemo za 300.000 mark oz. 150.000 evrov. Zemlja je bila skoraj zastonj, kupovali so jo delavci, danes težko kupijo že zazidljivo zemljo težko situirani beli ovratniki. Na Hrvaškem smo kupovali počitniške hišice za 10.000 - 20.000 mark oz. 5.000 do 10.000 evrov, danes so prav tako med 100.000 in 200.000 evri. Se pravi tisti, ki nimajo nič za prodati, ampak morajo na novo ustvariti toliko denarja, da grejo v nakup stanovanja, tisti so ga nasankali. Še vedno velja pravilo, da je 500 evrov do 800 evrov kvadratni meter gradnje. Se pravi če bi se prodajalo po 1.000 evrov stanovanja na kvadrat, pa bi bil še vedno soliden zaslužek. Žal je tukaj požeruštvo prisotno, verjetno je potrebno za birokratsko kolesje, da steče, vršti še par 10.000 evrov, tako da žal, tu smo. Moji starši so v socializmu zlahka kupili hišo dol na Hrvaškem, pa so bili čisto povprečje, danes si visoko plačani ljudje ne morejo dol nič kupiti, če se ne zapufajo za 30 let. Enako velja za Ljubljano.
-inputoutput 2020-08-11T08:20:46+02:00