Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Stroka je namreč v preteklih tednih napovedovala, da bodo prav šole prve, ki bodo deležne sproščanja ukrepov. A ministrica za izobraževanje pravi, da so epidemiološke razmere v državi preslabe, da bi odprli šole, saj morajo zaščititi šolarje in učitelje. Učenci zato vsaj do začetka prihodnjega leta ne bodo sedli v šolske klopi. "Na univerzah je odločitev, da do konca letošnjega leta poteka izobraževanje na daljavo. Da, takoj ko bomo sliko vsi skupaj izboljšali, bodo šole tisti prvi, glavni prioritetni prostor, kjer se bodo spet počasi, varno in zanesljivo začela odpirati vrata. Najprej prva triada, potem otroci s posebnimi potrebami," je v izjavi za medije dejala Simona Kustec.

Kar nekaj je ukrepov z oranžnega seznama, ki so omiljeni, šole pa ostajajo zaprte, opozarja Pečan. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Kar nekaj je ukrepov z oranžnega seznama, ki so omiljeni, šole pa ostajajo zaprte, opozarja Pečan. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović pa je v ponedeljkovem Studiu City dodatno pojasnila: "Tega časa, ko bodo odprte trgovine in do katerega bi bile odprte šole, je zelo malo, dober teden. Seveda ni realno v dobrem tednu znova odpreti šol, za odpiranje šol se je namreč treba zelo temeljito pripraviti." "Epidemija je v Sloveniji zelo razširjena, šole so v tem primeru tudi del epidemije, zato jih je res treba organizirati na varen način," je povedala o razlogih za to, da vrata šol ostajajo zaprta do konca leta.

O tem, da šolanje ostaja na daljavo, se je v Prvem dnevniku Katarina Golob Veselič pogovarjala z Gregorjem Pečanom iz Združenja ravnateljev osnovnih šol.


Premalo časa je, da bi še pred prazniki odprli šole, smo slišali doktorico Beović. Kako komentirate?

Šole smo kar pripravljene na odprtje, zlasti zato, ker smo se že prejšnji teden pripravljali na možnost vrnitve učencev prvega triletja. Jaz ocenjujem, da bi, če bi bila volja in bi nam na začetku tedna, recimo danes, sporočili, da se šole odpirajo s ponedeljkom, to brez težav naredili. Resnica je, da so prihodnji teden samo štirje dnevi, in še to je četrti, zadnji, v bistvu že predbožični dan, in je najbrž nesmiselno, da bi to naredili. Malce nam pa vzbuja nelagodje odstopanje vlade pri lastnih ukrepih, kajti rečeno je bilo, da je pri ukrepih z oranžnega seznama ena od stvari vrnitev prve triade in učencev osnovnih šol s prilagojenim programom. Zdaj pa vidimo, da je kar nekaj ukrepov z oranžnega seznama, ki so omiljeni, šole pa ostajajo zaprte.

Obljubljali so, da bodo prvi pri sproščanju ukrepov najmlajši. Kako si to razlagate?

Kot že rečeno, vlada odstopa od lastnih meril, in tega nas je strah. Ker vidimo, da ni več pomembno, kakšna je v resnici epidemiološka slika, pač pa, da bo to stvar trenutne odločitve, in se znova bojimo, da lahko na silvestrovo, saj je 31. na četrtek če vlada ohrani svoj okosteneli sistem sej vlade ob četrtkih , dobimo obvestilo o tem, da se šole odpirajo 4, januarja. To je pa resnično malo časa, saj so takrat vsi ljudje doma, praznujejo, enako tudi učenci, starši. Morda pa takrat ne bodo tako zelo navdušeno prebirali naših navodil in okrožnic, če jih bomo dobili šele takrat.

Še otroci s posebnimi potrebami: ustavno sodišče je povedalo svoje, zgodilo se ni nič. Kako komentirate?

Tukaj je zelo težko reči. Poznam situacijo. In največji problem pri odprtju osnovnih šol s prilagojenim programom je prevoz učencev v šolo. Velika večina je učencev vozačev, starši jih sami ne morejo pripeljati v šolo, in tu se potem stvari zakomplicirajo. Javnega prevoza ni bilo, zdaj vendarle je, in upam, da bo tu prišlo čim prej do izvedbe.

Švedska že odpovedala večino preverjanj

Švedskim šolarjem prihodnjo pomlad večinoma ne bo treba opravljati nacionalnih preverjanj znanja. Večino preverjanj med 1. januarjem in 30. junijem so namreč z redkimi izjemami odpovedali, je danes sporočila ministrica za šolstvo Anna Ekström. Preverjanja znanja so odpovedali tako v osnovnih šolah, ki na Švedskem tako kot v Sloveniji trajajo devet let, kot tudi na gimnazijah in v nekaterih oblikah izobraževanja odraslih. Izjema so le tretješolci. S tem naj bi po besedah ministrice učenci imeli več časa za pouk, učitelje pa naj bi razbremenili."V prihodnje bomo morali ves čas in moči posvetiti temu, da šolarji dobijo pouk, ki ga potrebujejo, da zadostijo kriterijem znanja v šolah," je dejala ministrica.

Odzivi na zaprte šole