Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Skladno z najnovejšimi vladnimi ukrepi za zamejitev širjenja covida-19 bo samotestiranje učencev in dijakov od 15. novembra potekalo trikrat na teden v prostorih vzgojno-izobraževalnih zavodov. Na ministrstvu za izobraževanje so sprva navedli, da bo samotestiranje še naprej prostovoljno, naknadno pa so sporočili, da bo v šolah obvezno.

Gregor Pečan. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Gregor Pečan. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Pečan pričakuje težave

V združenju ravnateljev ob tako hitrem prehodu od prostovoljnega testiranja v domačem okolju pričakujejo težave, je za Slovensko tiskovno agencijo povedal predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan. Ob tem je spomnil, da so v sosednji Avstriji najprej testirali doma in nato v šolskem okolju, pri čemer testiranje ni bilo obvezno, je pa bil negativen izvid testa pogoj za vstop v šolo.

Pri nas pa gremo po njegovem mnenju še korak dlje, pri čemer sploh ni podatkov, koliko otrok se je v domačem okolju v resnici testiralo. Pri izvajanju testov v šolah je Pečan opozoril na množico staršev, ki nasprotujejo vsem ukrepom za zajezitev virusa, ne samo testiranju.

"Ravnatelji imamo občutek, da so nas znova potisnili v prvo bojno linijo in verjetno znova tako, kot je bilo vse do zdaj, ne bomo imeli neke podpore," je dejal. Na inšpektoratu jim dopovedujejo, naj se glede samotestiranja pogovarjajo in prepričujejo starše, "kot da smo šole bile ustanovljene za pregovarjanje državljanov", je dodal Pečan.

Sorodna novica Neskladna z ustavo tudi del ZNB-ja in odlok o prepovedi ponujanja blaga in storitev

Zadeva je še nerodnejša, ker se je do zdaj večina ukrepov izkazala za nezakonite ali celo neustavne, je še poudaril. V šolah so tako povsem osamljeni in brez podpore, "starši pa se potem po mili volji znašajo nad nami", pravi.

Potrebna bo pomoč najmlajšim

Predsednik združenja ravnateljev je opozoril tudi na težave, povezane s tem, da bodo morali učitelji pomagati najmlajšim pri izvedbi samotestiranj, saj "si nihče ne dela utvar, da so šest- in sedemletniki sposobni sami izvajati to testiranje".

Šolniki bodo sicer po svojih najboljših močeh izpeljali vse, kar jim je bilo naloženo, čeprav, kot je spomnil Pečan, imajo velike kadrovske težave, saj tudi učitelji zbolevajo oz. odhajajo v karanteno. "Nalagati takšne ukrepe brez premisleka, brez posvetovanja, je milo rečeno neresno," je še ocenil.

Pečan je sicer v soboto za TV Slovenija izrazil zadovoljstvo, da šole ostajajo odprte.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Foto: BoBo
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Foto: BoBo

Nov režim v šolah: obvezne maske in testiranje

Od ponedeljka bo v vseh javnih zaprtih prostorih obvezna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2, maske iz blaga ne bodo več zadoščale. Zaščitna maska v zaprtih prostorih bo obvezna za vse, torej za vse učence, dijake in študente ter zaposlene.

V primerih, ko učenec oziroma dijak nima zaščitne maske ali je ne želi uporabljati, vzgojno-izobraževalni zavod ukrepa skladno s svojimi sprejetimi internimi predpisi, nalaga ministrstvo v okrožnici osnovnim šolam. Učencu oziroma dijaku se zagotovi sodelovanje pri pouku tako, da je medosebna razdalja z drugim učencem najmanj 1,5 metra.

V okrožnici, ki jo je ministrstvo poslalo srednjim šolam in izobraževalnim ustanovam za izobraževanje odraslih, tega dopuščanja ni. "Še naprej ostaja obvezna uporaba zaščitne maske pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih. V skladu z novim odlokom pa ne zadostuje več zaščitna maska iz blaga, temveč je ustrezna zgolj kirurška maska ali maska tipa FFP2. Poleg tega je uporaba zaščitne maske obvezna tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra," je določeno.

Maska ne bo obvezna za otroke do dopolnjenega šestega leta starosti, za vzgojitelje predšolskih otrok in pomočnike vzgojitelja ter za višje in visokošolske učitelje, kadar predavajo za zaščitno pregrado, so zapisali na ministrstvu.

Maska tudi ni potrebna za osebe s posebnimi potrebami, ki jim je uporaba zaščitne maske iz objektivnih razlogov onemogočena. Prav tako ni potrebna za učence, dijake in študente pri pouku športne vzgoje, učence glasbene šole pri pouku pihal, trobil, petja, plesne pripravnice, sodobnega plesa in baleta ter dijake pri pouku plesa, petja in inštrumenta ter za osebe, ki izvajajo športno vadbo.

FFP2 maske za otroke niso priporočljive

Vodja posvetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je za MMC sicer poudarila, da FFP2 maske za otroke niso priporočljive, ker ne tesnijo. So pa na trgu dostopne kirurške maske za otroke.

Teden priprav na samotestiranje trikrat na teden

Od 15. novembra se bodo učenci in dijaki testirali trikrat na teden. To bodo počeli v prostorih šole. Samotestiranje bo obvezno, razen za tiste, ki so cepljeni ali prebolevniki.

Samotestirali se bodo tudi otroci in mladostniki, ki so vključeni v zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov, ustanovljenih za delo z otroki s čustvenimi in vedenjskimi motnjami. Prav tako bodo samotestiranje učenci in dijaki izvajali tudi za udeležbo v športnih programih, športno-rekreativnih dejavnostih in obšolskih dejavnostih.

Študenti bodo samotestiranje tudi v prihodnje izvajali v izobraževalni instituciji in je obvezno. Od 15. novembra se bo tudi zanje samotestiranje izvajalo trikrat tedensko.

Učencem, dijakom in študentom bo od 15. novembra pripadalo 15 hitrih antigenskih testov za samotestiranje na mesec. Prevzeli jih bodo v lekarni s kartico zdravstvenega zavarovanja.

Samotestiranje ne bo potrebno za tiste, ki izpolnjujejo pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Pogoj PCT pa morajo izpolnjevati tudi vsi zaposleni v vzgoji in izobraževanju, so spomnili na ministrstvu.