Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Sorodna novica Poklukar: Pri preverjanju PCT-ja bo treba predložiti tudi osebni dokument, hitri testi brezplačni

Vlada je na petkovi seji namreč sklenila, da s ponedeljkom v državi zaostri ukrepe za zajezitev koronavirusa. Kot je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar, bodo morale med drugim trgovine za vsakega obiskovalca zagotoviti najmanj 10 kvadratnih metrov površin, ob vhodu v trgovino pa bo moralo pisati, koliko ljudi se lahko naenkrat nahaja v trgovini. Poleg tega maske iz blaga ne bodo več dovolj, potrebne bodo kirurške maske ali maske tipa FFP2.

Predsednica zbornice Mariča Lah. Foto: Televizija Slovenija
Predsednica zbornice Mariča Lah. Foto: Televizija Slovenija

Trgovci novega odloka po besedah predsednice trgovinske zbornice Mariče Lah še nimajo, pričakujejo ga danes (sobota), zato ga ne more podrobno komentirati.

Ukrepi, kot jih je za trgovine po novem predvidela vlada, pa za trgovce po njenih besedah ne pomenijo večjih težav. Te ukrepe so namreč v trgovinah že imeli, takrat so se izkazali za kar učinkovite, je dejala Lahova, ki težav pri izvajanju in spoštovanju ukrepov ne vidi.

"Vsak ukrep, ki ga lahko izvedemo ob neprevelikih stroških, je boljši kot zapiranje trgovin oz. zapiranje gospodarstva," je izjavila.

Gostinci pogrešajo kritje škode

Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Blaž Cvar ob napovedani omejitvi obratovanja gostinskih lokalov pogreša ukrepe za kritje škode, ki jo bodo zaradi tega utrpeli.

Sorodna novica Upad prometa gostincev zaradi pogoja PCT, dve petini jih razmišlja o odpuščanju

"Vsi delimo zaskrbljenost zaradi trenutnega epidemiološkega stanja, zato pozivam goste in celotno družbo, da se tako v lokalih kot na zasebnih druženjih v prihodnjih dneh in tednih družimo samo zdravi, tisti brez simptomov," je poudaril Cvar in ocenil, da nobena restrikcija ne bo dosegla učinka, če se ne bomo vsi obnašali odgovorno.

Gostinci po njegovih besedah težko prevzemajo vlogo represivnega nadzornika, po novem bodo morali pregledovati tudi osebne dokumente. "Bolj kot je ukrep represiven, več imamo upora ali zoperstavljanja s strani gostov," je izpostavil in dodal, da se v praksi nekateri gosti ne želijo identificirati. Ob tem je pojasnil, da se še vedno ni spremenil noben zakon, ki bi gostincem po splošni uredbi za varstvo podatkov (GDPR) dovolil, da zahtevajo osebne dokumente.

"Če bodo s ciljem zavarovanja zdravja in življenja tiste, ki jih je treba omejiti, omejili, potem je treba tistim to škodo nadomestiti," je dejal Cvar, ki sicer škodo težko ocenjuje.

Gostinci, ki so bili skoraj devet mesecev zaprti, obsega poslovanja po njegovih besedah ne morejo zmanjšati. Obratovalni čas so že imeli omejen, a so bili takrat na voljo tudi ukrepi za omilitev škode, denimo ukrep skrajšanega delovnega časa, nadomestilo za čakanja na delo, zdaj takšnih ukrepov ni.

"Zdravje je na prvem mestu, vendar ukrepi morajo biti takšni, da učinkujejo," je še dejal Cvar, ki sicer še čaka na točne informacije glede novih ukrepov, ki bodo začeli veljati v ponedeljek.

Pečan: Samotestiranje utegne povzročiti preglavice

Gregor Pečan. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Gregor Pečan. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Da bodo šole ostale odprte, je vsekakor dobrodošlo, meni ravnatelj Gregor Pečan. Toda samotestiranje trikrat na teden za vse učence na šoli, medtem ko so prej to opravljali doma, pomeni, da se bodo mnogi učitelji znašli v navzkrižnem ognju med vladnimi zahtevami in starši. "Ker tukaj je zelo veliko staršev, ki ostro nasprotujejo določenim ukrepom. To je na primer nošenje mask, to je prav tako samotestiranje, da o cepljenju sploh ne bom govoril," je povedal za TV Slovenija.

Samotestiranje utegne povzročati preglavice najmlajšim. "Za otroke stare šest, sedem, pa tudi osem let, tukaj ni govora o samotestiranju. Tukaj mora nekdo pri tem pomagati," je dejal Pečan.

Zdravstvo in gospodarstvo o ukrepih