Nekdanja izolska županja bo na ustavno sodišče naslovila že drugo pritožbo. Foto: RTV SLO
Nekdanja izolska županja bo na ustavno sodišče naslovila že drugo pritožbo. Foto: RTV SLO
Tomislav Klokočovnik
Predstavniki stranke Izola je naša so sporočili, da so zadovoljni z odločitvijo upravnega sodišča. Foto: RTV SLO
Sodišče vnovič zavrnilo Pečanovo

Novogoriško sodišče je zavrnilo pritožbi zoper sklep izolskega občinskega sveta o potrditvi poročila občinske volilne komisije za drugi krog lokalnih volitev in zoper ugotovitveni sklep o potrditvi mandata Tomislavu Klokočovniku. Občinski svet je po mnenju sodišča ravnal pravilno in zakonito, ko je potrdil poročilo občinske volilne komisije, ki je temeljilo na predhodni odločbi upravnega sodišča. Klokočovnikov pravni zastopnik Franci Matoz je povedal, da je s tem upravno sodišče svoje delo končalo, Pečanova pa se lahko obrne le še na ustavno sodišče.

Po navedbah sodišča je občinska volilna komisija ugotovila nesporno dejstvo, da žigov na ovojnicah ni, kar je bila podlaga za ugotovitev izidov glasovanja.

Upravno sodišče je že 24. januarja zavrnilo predlog za izdajo začasne odredbe za zadržanje izvajanja županske funkcije Tomislava Klokočovnika.

V razsodbi so ugotovili tudi, da je bila Pečanovi res kršena pravica do pritožbe, če ni imela 48-urnega roka za pritožbo, vendar ji kljub temu pravica do uveljavljanja sodnega varstva ni bila kršena, saj je pritožbo vložila.

Pečanova bo pravico iskala na ustavnem sodišču
Pečanova je poudarila, da se ne strinja s sodbo, saj so ji bile vnovič kršene človekove pravice. Nekdanja izolska županja meni, da razsodba uvaja "neke nove sodne prakse, ki nimajo osnove v nobeni zakonodaji". Zato bodo sodbo predložili v presojo ustavnemu sodišču in mu predlagali, da jo razveljavi.

Pečanova sicer že čaka na razsodbo ustavnega sodišča glede presoje ustavnosti zakona o volitvah v državni zbor in zakona o lokalnih volitvah. Zakona namreč po njenem mnenju zaradi nejasnosti dveh členov omogočata arbitrarno odločanje o volilnih zadevah, kar se je zgodilo v primeru zadnje sodbe novogoriškega upravnega sodišča.

Sodišče vnovič zavrnilo Pečanovo